Vášniví zahrádkáři i příležitostní pěstitelé si zajisté najdou to svoje v široké nabídce z kategorie Semínka. Vypěstovat již od semínka si lze ovocné stromy, kořenovou zeleninu, okrasné květiny, léčivé byliny a další tradiční i netradiční rostliny. Pojďte se s námi podívat na některé z nich.

Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa

Rychle rostoucí dřevina pochází z Asie. Odtud se rozšířila do jižních částí Evropy, kde zdobí parky. Krásné květy mají zvonovitý květ v jemné fialové barvě. Je schopná dorůst výšek mezi 10 až 25 metry ve velmi krátkém období. Díky této vlastnosti i nízkému obsahu vody v dřevě je oblíbená jako topivo. Využití nachází i v nábytkářském průmyslu. Pěstování je sice trochu náročnější, protože rostlina vyžaduje dostatek péče a má ráda slunce, ale jistě se vyplatí. Ozdobí Vaši zahradu a poskytne Vám dřevo na topení na zimu.

 

 


Klanopraška čínská

Klanopraška čínská

Lijána, která má původ na Dálném východě, je díky své popínavosti vhodná do pergol a zahradních zástěnků. Drobné květy mají lehce citrusové aroma. Nejvíce využívané jsou však její jasně červené plody, které mají blahodárné účinky na celkové zdraví a duševní pohodu. Plody se dají konzumovat samotné sušené, ale i pro přípravu čajů, polévek či do salátů. Není nijak náročná na pěstitelské podmínky. Daří se jí v různých půdách, je mrazuvzdorná a má ráda světlá místa. 

 

 

 

 

Kustovnice 

Kustovnice

Kustovnice je známá také pod názvem goji či potravina budoucnosti. Její plody jsou téměř zázračné. Obsahují velké množství vitamínů, aminokyselin a vysoký podíl bílkovin. Využívají se však i jiné části rostliny - plody, kůra, listí a dokonce i kořeny. Kromě léčivých a protirakovinotvorných účinků jsou této rostlině přisuzovány i omlazující schopnosti. Kustovnice je na pěstování nenáročná. Semena je dobré vysazovat v březnu až dubnu. Nepotřebuje ani časté zavlažování. Zkuste si tuto netradiční rostlinu vypěstovat na své zahrádce. Nasušené plody pak můžete uzobávat po celý rok a dopřávat si tak pravidelnou dávku zdraví prospěšných látek.

 

 

 

Morušovník černý

Morušovník černý

Veliké stromy morušovníku najdete zejména v krajích, které jsou proslulé pěstováním vína. Tyto stromy mají rády teplá a slunečná místa. Stejně jako předchozí zmíněné rostliny, i morušovník má svůj původ v Asii. Jeho plody mohou být bílé, červené či černé. Černé chutnají sladkokysele a dozrávají v obodobí babího léta. Obsahují vitamín C a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Z moruší se vyrábí marmelády, vína, šťávy a kompoty. 

 

 

 

 

Noni citrusolistá

Noni citrusolistá

Noni je také známá pod pojmenováním rojok nebo morinda citrusolistá. Pochází z Indie, kde se jí přisuzovali schopnosti dlouhověkosti. Plody obsahují velké množství vitamínů a enzymů. Jejich pravidelná konzumace zabraňuje depresím, vysokému krevnímu tlaku, nespavosti, cukrovce či žaludečním problémům. Můžete ji pěstovat jako pokojovou rostlinu, kterou bude nutné pravidelně zastřihávat, nebo ji poskytnout dostatek prostoru na zahrádce. V zimě je vhodné ji přemístit do letní zahrady. 

 

 

 

Zelenina, která zpestří saláty i přílohy

Netradičně mohou působit i nám známé běžné potraviny, např. pórek, květák, rajčata či mrkev. Stačí, když mají nezvyklou barvu či tvar. Těmito plody pak lze spestřit hlavní chody, přílohy i saláty. Nechte se inspirovat a připravte nevšední gurmánský zážitek návštěvě, kterou pozvete na oběd.

Fialový pórekFialový květákFialové rajčeMalá kulatá mrkev