Jestliže o zahradničení nemáte ani páru a přesto si chcete vypěstovat nějakou tu zeleninu či květinu ze semínka, nechte se inspirovat našimi tipy. V sekci produktů semínka najdete nejrůznější druhy semínek zeleniny a květin, často jsou to semínka neobvyklá. No uznejte sami, kdo má na zahradě fialové rajče, barevnou kukuřici či fialový květák?

Pojďme si ukázat jak na to :-) 

Pěstování rajčat

Fialové rajče a žluté rajče hruškovitého tvaru

Rajčata jsou velice oblíbeným druhem zeleniny a to také proto, že jejich pěstování je velice snadné. Prosperují velice snadno i na chudé půdě s menším množstvím zálivky.

Semena rajčat se vysévají koncem března. Dříve je to nevhodné z toho důvodu, že se pak rostlinka za oknem vytahuje, je dlouhá a slabá. Jestliže vysejeme déle, nic se nestane, jen sklidíme déle. Rajčata vysévejte do substrátu, do jednotlivých květináčů a misek. Vhodné jsou kelímky od jogurtů či smetany. Takto vysetá semínka doma uložíme na teplé místo (22 - 24 °C) než začnou klíčit. Hned jak začnou růst, přemístíme kelímky na co nejsvětlejší místo (okenní parapet), teplota se může snížit na 18 - 20 °C. Sadba se předpěstuje zhruba 40 - 60 dní. Ideální sadba je vysoká asi 25 cm.

Na výsadbu rajčat potřebujeme pěstební nádobu, substrát a kravský hnůj. Nejvhodnější je nádoba samozavlažovací, která nám usnadní práci. Pro jednu rostlinu stačí ve velikosti 35 x 35 cm, v rozměru 50 x 50 cm je možné pěstovat dvě rostliny. Přerostlé rostliny se nebojte zasadit hlouběji, spodní listy můžete otrhat a rostlinu vysadit na ležato. Nádoby umisťujeme na slunné stanoviště od poloviny května, kdy nehrozí mrazíky. Při větším chladu uschovejte nádoby doma.

V průběhu pěstování rajčata pravidelně přihnojujeme. Zaměříme se také na vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů. Tyto výhony je důležité vylamovat rukou, dokud jsou křehké. Odřezávání nožem se nedoporučuje z důvodu přenosů viróz.

Zkuste si vypěstovat fialové rajče či žluté rajče hruškovitého tvaru.

 

Pěstování kukuřice

10 semínek - barevná kukuřice

 

Semínka kukuřice vyséváme od půlky dubna do konce května do prohřáté půdy, do sponu 60 x 20 cm a do hloubky 3 - 5 cm.

Pro pěstování kukuřice je velice důležité slunné stanoviště, hlinitopísčitá propustná půda s dostatkem vláhy. Je velice náročná na vodu a živiny. Hnojte rostlinu fosforem, který podporuje rané fáze vývoje.

Kukuřice se sklízí vylamováním palic. Připravujeme jí vařenou (vaříme 5-10 minut ve vroucí vodě, kterou osolíme) nebo pečenou.

Potrpíte si na originalitu? Barevná kukuřice je pro Vás tou pravou zeleninou.

 

 

Pěstování mrkve

Semínka - malá kulatá mrkevMrkev je velice zdravou zeleninou, obsahuje betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Betakaroten snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Mrkev je rostlina, které se nejlépe daří při nižšších teplotách okolo 16 °C. Důležité je pěstování na otevřené ploše v úrodné půdě. Kvůli kořenům odstraňte před setím ze země kameny a nezapomeňte ji řádně prohnojit.

Semínka sejte na jaře, když se teplota půdy pohybuje od 7°C a výše. Semínko zasejte 1 - 2 cm do hloubky do řádku, kterou jsou od sebe vzdálené asi 15 cm. Jestliže zajete mrkev příliž blízko vedle sebe, musíte ji později protrhat.

Sklízet můžete už mezi 8. a 11. týdnem od vysazení.

 

Pěstování květáku

Fialový květák - sada 20 semínek

 

Pěstování květáku není jednoduché, vyžaduje vhodné slunné stanoviště s dostatkem vláhy a živin v hlinitých půdách. Obsah humusu je ideálně nad 3%, pH by mělo být 6,5 až 7,5. 

Květák zaléváme ke kořenům, nikdy ne na listy! Semena květáku vyséváme od začátku února do začátku června do sponu 40 x 50 cm.

Květák skladujeme v igelitovém a propíchaném sáčku ve spodní části chladničky, kde vydrží až 2 měsíce.

Zkuste si vypěstovat fialový květák, který ozvláštní Vaše pokrmy.

 

 

Pěstování pivoňky

20 semínek - modrá pivoňkaPivoňka je oblíbenou květinou především pro svou omamnou vůni a velké krásné květy. Je to dlouholetá rostlina, která nemá ráda přesazování a na jednom místě může zůstat až 15 let. Důležitá je hloubka výsadby a dobře propustná půda a slunné stanoviště.

Vysazujeme tak, aby měly zasazené rostliny pupeny těsně nad povrchem půdy. Pokud rostlinu zasadíme příliš hluboko, může se stát, že dlouho nepokvete.

Pro výsadbu si připravíme jámu velkou 50 x 50 x 50 cm. Do husté a nepropustné zeminy přidáme štěrk jako drenáž. Ve spodní části promícháme zeminu s kompostem a hnojivem. Vrstvu překryjeme zeminou tak, aby spodní části kořenů nepřišly do přímého kontatku s hnojivem.

Zkuste si vypěstovat netradiční modrou pivoňku.

 

Pěstování náprstníku

Semínka náprstníku - různé barvyNápsrtník je oslnivě krásná dvouletá rostlinka. Může vyrůst až 180 cm. Má olistněný stonek, který se nikdy nevětví a na jeho konci jsou zvonkovité květy připomínající náprstek.

V přírodě rostou náprstníky nejčastěji v lesích a na pasekách. K dobrému růstu jim stačí kyselá půda a polostín.

Semínka je nejvhodnější vysévat do pařeniště v dubnu a v květnu. Nezasypáváme je, jelikož klíčí na světle. Do podzimu se vytvoří listy, které v září přesadíme na stanoviště. Příštím rokem na začátku léta vykvete.

Náprstníky jsou jedovaté a zároveň léčivé rostliny. Nejvíce účinné látky obsahují listy.

 

 

Pěstování slunečnice

Slunečnice a rudá slunečniceSlunečnice se pěstuje nejen pro lisování oleje ze semínek, ale i na okrasu. Je jednoletou rostlinou, která může dorůstat až 4 metrů.

Rostlina vyžaduje slunné stanoviště orientované na jih, vhodná je černozem a hnědozem s dobrou zásobou živin. Slunečnice je náročná na vodu. V dobře prohnojené půdě dorůstá do větší výšky.

Semena vyséváme koncem dubna až začátkem května přímo do půdy a to do hloubky 2,5 cm. Kvete v období července a srpna. Jestliže chcete sklízet zralá semínky, musíte je včas odddělit od květního úboru a sušit na vzduchu. Zkuste si vypěstovat slunečnici v rudé barvě

 

Přejeme Vám mnoho pěstitelských úspěchů :-)