Léto se už pomalu chýlí ke svému konci, ale přesto bude otázka nevzhledné pomerančové kůže ženy trápit dál, i když se již nebudou ukazovat v plavkách na koupalištích či u rybníka. Chtějí přeci být krásné po celý rok. Sice v chladnějších měsících nohy v krátkých sukních či šortkách neukazjí tak často jako v létě, ale je to spíše věcí sebevědomí a uvědomování si vlastní atraktivity.

 

Celulitida alias pomerančová kůže

Nevzhledné ďolíčky vyskytující se zejména na hýždích, bocích a stehnech jsou spíše než zdravotním problémem estetickým. Právě tyto drobné hrbolky na kůži připomínají kůru pomeranče. Odtud se tedy odvíjí pojmenování pomerančová kůže. Ačkoliv celulitidou můžou být postiženi i muži, jedná se spíše o ženskou záležitost, která se bohužel nevyhne až 90 % žen, jak dokazují poslední průzkumy. 

Není pravdou, že je způsobována  pouze nadváhou. Nevyhýbá se ani štíhlým modelkám. Příčinou jsou tedy i další faktory, jako změny ve tvorbě a vylučování hormonů, špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu, nedodržování pitného režimu, špatná funkce lymfatického systému, nadměrná konzumace kávy a alkoholu, kouření a přemíra stresu. Bohužel jsou dokázány i případy, kdy byl její výskyt zjištěn i u osob, které dodržují zdravý životní styl, správný jídelníček a dostatečně sportují. Právě tam mohou být na vině zděděné genetické dispozice.

Nikdy není pozdě dát se do boje

Je pravděpodobné, že jednou objevené celulitidy se již nikdy zcela nezbavíte, ale můžete značně snížit její viditelnost. Nevěšte tedy hlavu a nechte se inspirovat našimi radami jak bojovat s celulitidou. Stačí do svého života postupně zařadit pár zvyků.

První kroky by měly směřovat k Vaší ledničce a spíži. Nezdravé potraviny nahraďte dostatkem ovoce a zeleniny. Tyto potraviny jsou nejen plné potřebných vitamínů a minerálních látek, ale také plné vody, která je rovněž nezbytnou součástí "válečného" programu. Denně bychom měli vypít 2 - 3 litry tekutin. V letních měsících, kdy je teplo a více se potíme, stejně jako u většího fyzického zatížení  jako je namáhavá práce či sportovní aktivity, by pitný režim měl být ještě bohatší. 

Bez pohybu to prostě nejde. Stačí běžná chůze. Zkuste si ráno přivstat a jít do práce pár zastávek pěšky. Natartujete tím své tělo i mysl a navíc uděláte něco i pro své zdraví. Pravidelným pohybem a cvičením přibývá svalová hmota a ubývají tukové zásoby, což má za následek zlepšení nejen tvaru postavy, ale i snížení viditelnosti ďolíčků.

Nemusíte hned chodit do fitness centra, abyste začli budovat hezčí křivky. Cviky s vlastní váhou jsou nenáročné na vybavení i prostor, a tak je můžete cvičit doma u oblíbeného seriálu. Dejte si pár sérií výpadů, zanožování a dřepů. Inspirativní cviky můžete snadno najít na internetu. Někde jsou připojena i instruktážní videa, abyste cvik prováděli opravdu správně. Dbejte na pravidelnost a mějte na mysli, že každý pohyb se počítá.

A co takhle masáž?

Masírování je nejen příjemné, ale i účinné. Díky němu se rozproudí lymfatický systém a prokrví pokožka. Začít můžete u saunování či střídavého sprchování teplou a studenou vodou. Následně se pak zaměřte na problémové partie. Samozřejmě můžete navštěvovat specializovaná kosmetická centra, kde Vám rádi pomohou a poradí, ale pokud nemáte dostatek času či jsou pro Vás takové služby finančně náročné, zkuste si udělat svůj malý kosmetický salon přímo u Vás doma a čistě jen pro Vás.

Pořiďte si některou z následujících masírovacích pomůcek, jejíž použití můžete doplnit o krém či tělový olej. Masírovátko tak lépe klouže po pokožce a navíc dochází k její hydrataci. Zda dáte přednost speciálním krémům, které jsou určeny přímo na celulitidu, či upřednostníte obyčejný tělový krém, je už zcela na Vás. Dovolím si napsat svých pár tipů, které se mi osvědčily. Dětský olejíček seženete v každé drogerii, není nijak drahý a prokáže stejnou službu, jako oleje na masáže. Navíc se snadno vstřebá a nezanechá Vaši pokožku příliš mastnou. Speciální krémy na celulitidu obsahují chladící složky, které mají za účel prokrvit kůži pomocí "mrazícího" efektu. Na stejném principu fungují i klasické francovky a sportovní chladivé masážní gely, ale jsou podstatně levnější.

Masážní rukavice

 

 

Pletenou rukavici z hrubého nylonu využijete již při samotném sprchování. Krouživými pohyby dobře rozpěníte sprchový gel a odstraníte šupinky odumřelé kůže. Pokožka bude hebčí a prokrvenější. Nespornou výhodou je i pohodlnost -nemusíte nic křečovitě svírat. Rukavici prostě jen navléknete.

 

 

Pomůcka na masáž - ruka

 

 

Podobně pohodlně jako rukavice, se používá i masášní kartáč ve tvaru ruky, který se navlékne na prsty a dlaň. Můžete jej použít už při koupeli či až po následné aplikaci krému či oleje na tělo. Krouživé pohyby provádějte pomalu, důkladně a směrem zezdola nahoru. 

 

 

Pomůcka pro masírování boků

 

 

Masážní pomůcka s rotačními kolečky umožní promasírování i zadní strany stehen, aniž byste museli výrazně vytáčet tělo. Pohyby koleček představují jiný způsob masáže než tomu bylo u krouživých pohybů s kartáči. Při projíždění po kůži pocítíte lehké štípání. Na stejném principu funguje i masážní kartáč proti celulitidě

 

 

Vakuový masážní přístroj Celluloss proti celulitidě

 

 

K prokrvení pokožky a rozproudění lymfatického systému dochází i za působení podtlaku. Využijte princip oblíbeného baňkování při boji s celulitidou. Vakuový masážní přístroj po přiložení k tělo a zmáčknutí tlačítka nasaje kůži, takže ucítíte tlak na daném místě. Následné zarudnutí signalizuje, že došlo k prokrvení.

 

 

 

Neztrácejte odhodlání

Ať už si pořítíte jakoukoliv masážní pomůcku, speciální kosmetiku, rozhodnete se více sportovat a zdravě jíst, nezapomeňte, že důležitou roli hraje pravidelnost, důslednost a hlavně dlouhodobost. Neztrácejte odhodlání, když se zázraky nestanou do týdne. Proces výměny tkání, budování svalů a celkové přeměny těla je otázkou týdnů a měsíců. Nové zvyky zařazujte do svých denních činností postupně a stanovte si reálné cíle. Nárazové změny a nepřiměřeně vysoké ambice často vedou ke zklamání a ztrátě odhodlání. Za dosažení cílů se odměňte krásným šperkem či novým padnoucím kouskem do Vašeho šatníku.

Možná jste si všimli, že z barokních obrazů na nás vykukují ženy kyprých tvarů a jejich pomerančová kůže byla povážována za přirozenou součást ženské krásy. V posledních desetiletích však ze stránek časopisů, bilbordů či televizních pořadů na nás vyskakují dokonalé modelky a celebrity a každá kosmetická vada je tabu. Nenechte se příliš ovlivnit. Nikdo není dokonalý. Fotoshop umí zázraky. A hlavní je cítit se dobře ve svém těle a mít se rádi i přes drobné nedostatky.