Formičky na nanuky

 

Pojmenování nanuk pochází z 20. let 20. století a je všeobecně známo, že nejoblíbenějším nanukem je v České republice tradiční Míša, Eskymo a ruská zmrzlina. V horkých letních dnech lidé po studené dobrotě prahnou nejvíce. Nanuk může být smetanový, obalený v čokoládě či vodový. 

Jestliže rádi zkoušíte nové a nové věci, zkuste si vyrobit doma vlastní nanuky. Je to jednoduché. Můžete vyzkoušet buď osvědčené recepty z internetu, nebo si udělat nanuk podle toho, co máte rádi. Výborným pomocníkem jsou speciální formičky na výrobu nanuků.

Sama mám ráda nanuky, které především osvěží a není v nich příliš velké množství cukru, abych neměla výčitky kvůli linii :-). Zkusila jsem proto hned 2 druhy nanuků, a to banánový a ananasový s kiwi. Pojďme si společně ukázat jak na to!

Příprava

Příprava Jak jsem již uvedla, nanuk jde vyrobit snad ze všeho. Já jsem si nakoupila ananas, banány a kiwi. Podle toho jestli vyrábíte nanuky krémové či vodové potřebujete odlišné suroviny:

1) mléko

2) tvaroh

3) vanilkový cukr - lepší než běžný krystalový

5) sklenku vody

6) ovoce

 

Banánový nanuk - postup

2 banány očistíme od slupky, nakrájíme je do misky na kolečka a rozmačkáme je na kaši pomocí vidličky.  Poté přidáme půlku tvarohu, vanilkový cukr a promícháme. Na rozředění přidáme trochu mléka. Pro lepší vzhled nanuku můžeme přidat kousky malin, či jiného výrazného ovoce, které máme při ruce.

Vodový ovocný nanuk - postup

Nakrájíme si potřebné ovoce. Ananas i kiwi jsem nakrájela na malé kostičky. Promíchejte ovocné kostky dohromady. Ve sklence vody rozmíchejte cukr.

Plnění formiček

Plnění formiček

Formičky plníme až po okraj. Banánovou hmotu vkládáme do formičky opatrně malou lžičkou, abychom neumazali místa okolo. Případně potom celou formu otřeme papírovou utěrkou. Ovoce vkládáme těsně pod okraj a zbytek dolijeme oslazenou vodou. Pokud je forma plná, napícháme do ní barevná víčka, která mají plastovou špejli. Nemusíte se vůbec bát, že by jste se netrefili do prostředka nanuku. Hotovo? Tak šup s formičkama do mrazáku! Minimálně na 5 hodin.

A máme hotovo!

Hotové nanuky

Nanuky jsem druhý den vyndala z mrazáku. Nechte formu chvilku odstát na lince, než se okraje trochu uvolní, aby šel nanuk snadno vyjmout. Jak můžete vidět sami, při vyjmutí se nanuk vůbec nepoškodil, všechny tvary zůstaly zachovány. Ihned jsem musela sama ochutnat. Popravdě, není nic chutnějšího než vyrobený nanuk přesně podle Vašich představ. Ovocný (ananasovo-kiwi) nanuk je úžasný v tom, že každým kouskem máte v puse opravdové kusy ovoce. Je úžasně osvěžující. Druhý - banánovo tvarohový nanuk je neméně dobrý. Oblíbí si ho hlavně milovníci tvarohových nanuků. Cítíte v něm plnou chuť banánů a tvaroh Vás pohladí po duši (stejně tak dobře, jako čokoláda :-D).

Přeji Vám mnoho výborných, Vámi vyrobených nanuků :-)