Jedním z nejrozšířenějších symbolů v mnoha kulturách je srdce. To označuje lásku a vše s ní spojené. Odjakživa si lidé představují, že je srdce sídlem citů a je považováno za nejdůležitější orgán.

Již ve 2. tisíciletí př. n. l. se listy břečťanu a fíkové listy (podobné tvaru srdce) používaly jako dekorace na vázách a freskách. Břečťan symbolizuje věčnou lásku v řecké, římské, ale i křesťanské kultuře. Na řeckých vázách lze tento symbol najít v podobě výhonků révy a dává se do souvislosti s bohem vína Dionýsem.

Ve 12. a 13. stoletní, v době dvorské lásky a středověké literatury, se začínají objevovat listy břečťanu v červené barvě. Červená barva je známa jako barva lásky. Symbol rudého srdce se rozšířil po celé Evropě, srdce je symbolem boží lásky k člověku. Na konci 15. století se symbol srdce objevil na kartách.

Od svého původu má tento symbol několik významů a to od duchovní oddanosti k romantické lásce. Zajímavostí je, že přeměna srdcovitého listu na symbol lidského srdce byla způsobena nedostatkem anatomických znalostí. Kolem roku 850-1200 n. l. se totiž provádělo léčení tak, jak nařizovala církev, tělo muselo zůstat i po smrti nedotčené (bez pitvy), pro proces vzkříšení. Chirurgické zákroky byly odsuzovány po dlouhou dobu, nikdo tedy nevěděl, jak lidské srdce skutečně vypadá.

Nikdo si nikdy nevyhradil právo na úživání symbolu srdce. Srdce jsou dvě části souměrně překlopené podle středové osy. Dalším významem je i dualita našeho světa, který má svou dobrou a temnou stránku.

Symbol srdce zdobí nejrůznější produkty. Nejčastěji si je kupují lidé zamilovaní a romantici. Pojďme se společně na některé z nich podívat.

Šperky

Motiv srdce je velice častým zdobením šperků. V poslední době se rozstrhl pytel s vintage šperky. Dlouhé náhrdelníky s mohutným přívěskem jsou stále in. Na své si přijdou i fanoušci třpytícího se křišťálu. Oblíbené jsou také hodinky KIMIO ve tvaru srdce, nebo elegantní dámské hodinky se srdíčky

Vintage náhrdelník s přívěskem ve tvaru srdce propleteného růžemi  Vintage náhrdelník s motivem okřídleného srdce zdobený perličkami Náhrdelník s přívěskem ve tvaru srdce a raženým vzorem

Elegantní set - náhrdelník a prsten s motivem srdce  Prstýnek se srdcem z velkého broušeného kamene v 6 barvách  Prstýnek s kamínky a motivem srdce - stříbrný

 

Dámské hodinky KIMIO ve tvaru srdce Elegantní dámské hodinky se srdíčky - na výběr ze čtyř barev

 

Kuchyňské potřeby

Symbol srdce se často objevuje i na kuchyňském náčiní a pomůckách. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Připravte své drahé polovičce vajíčka ve tvaru srdce. Že nevíte jak? Pomůže Vám tvarovaná miska do mikrovlnné trouby. Romantickou večeři při svíčkách vylepšíte díky sadě vývrtky a špuntu s motivem srdce. Sáčkové čaje se prodávají méně a méně, lidé si zvykli kupovat kvalitní sypané čaje. Pro zamilované se hodí sítko na čaj - propíchnuté srdce.

Sada 6 kusů plastových vykrajovátek ve tvaru srdce

         Sada napichovacích vidliček s motivem srdce - červená

 

 

Dekorace

Výzdoba bytů pomocí samolepek je v dnešní době velký hit. Dokažou zpříjemnit atmosféru a jejich aplikace je velice snadná, dají se nalepit na nejrůznější hladké plochy - nejen zdi. Velice snadno se nanáší i odstraňují.

Samolepka na zeď - strom s listy ve tvaru srdce  Fluorescentní nálepky - srdíčka, 24 kusů

 

Přejeme Vám krásné dny plné lásky :-)