Prstýnky patří mezi nejoblíbenější formu šperku. O jeho původu je zmínka už ve starých řeckých bájích a pověstech. Prométheus, který přinesl lidem oheň uloupený z Olympu, byl na tento skutek potrestán a připoután ke skále. Po dlouhých 12 generacích byl osvobozen dalším bájným hrdinou - Héraklem. Zeus, který nařídil Prométheovo uvěznění, souhlasil s jeho osvobozením, ale pouze pod podmínkou, že zůstane ke skále připoután alespoň symbolicky - jeden článek z řetězu doplněný o kamínek bude nosit jako prsten.

Symbolika závazku a připoutání se setrvává dodnes. Prsteny jsou zejména spojovány se zásnubami a svatebním slibem věčné věrnosti, kdy na znamení propojení si partneři navzájem vymění podobné prsteny, aby viditelně dali najevo, že jsou k sobě svázáni neviditelným poutem.

Často se prsteny také věnují jako dary k význému životnímu jubileu, za studijní, pracovní či sportovní úspěchy. Případy, kdy si žena či muž koupí tento šperk jen tak pro radost, nejsou tak časté. Stejně tak není běžné, že by tvořily výraznou část šperkovnice a byly spíše módním doplňkem, který by měl ladit s oděvem jako tomu bývá u náušnic či náhrdelníků.

Jakou velikost zvolit?

Ať už pořizujete prstýnek jako dárek pro své blízké či sobě jen tak pro radost, může být problém zorientovat se v nejednotném číslování velikostí. Existuje jich několik základních typů a odvíjí se od místa jejich původu či trhu, na kterém se prodávají. V Evropě převládá udávání velikosti na základě obvodu či průměru. Jejich přepočty jsou uvedeny v tabulce níže.

Tabulka velikostí prstenů
Obvod prstu změříte snadno pomocí papírového pásku, který obtočíte kolem prstu, a vyznačíte na něm místo dotyku. Pak pravítkem změříte jeho délku. Mějte na paměti, že prstýnek nesmí být příliš volný, abyste jej neztratili, ale zároveň ne moc upnutý.

Prstýnky pro každého

Nabídka prstýnků je opravdu široká. Přesvědčit se o tom můžete, když nahlédnete do kategorie určené právě tomuto šperku. Nechte se inspirovat následující ukázkou několika krásných kousků, které však tvoří pouhý zlomek z našeho sortimentu.

Prstýnek s kamínkem - stříbrný

Jednoduché prstýnky ve stříbrné či zlaté barvě zdobené kameny z broušeného skla patří mezi nestárnoucí klasiku. Působí elegantně a hodí se pro každodenní nošení. Obměnou verze s jedním nápadnějším kamenem může být prsten s menšími kamínky po obvodu.

Titanový prstýnek - unisex

Zdobení prstů šperky není doménou pouze žen. I muži rádi pečují o svůj zevnějšek a ani šperky jim nejsou cizí. Lze si vybrat z prstenů přímo pánského typu či unisexových, které se hodí pro muže i ženy. Titanové prstýnky z drobných oček v černé či stříbrné barvě jsou vhodné jako šperk pro páry.

Prstýnek z Pána prstenů

 

Filmové fanoušky potěší prsteny inspirované Pánem prstenů. Kromě zlaté verze lze objednat i prsten s filmovým motivem ve stříbrné barvě.

Vintage prsten v designu mořské hvězdice

Na letní dovolené u moře lehké šatičky či plážový oděv výborně doplní prsten zdobený motivem mořské hvězdice. Zážitky spojené s dovolenkovým pobytek Vám pak bude tento prstýnek připomínat ještě dlouhou dobu poté. Nebo můžete zvolit prsten s delfínem zdobený růžovými kameny, který dodá Vašemu outfitu svěží mořský nádhech.

Retro prstýnek s motivem sovy zdobený kamínky

Módní motiv sovy, který se v poslední době stále častěji vyskytuje na oblečení a módních doplňcích, se nevyhnul ani prstýnkům. Tento designový šperk s retro nádechem ozvláštní každý outfit. Výše zobrazený typ lze navíc přizpůsobit velikosti prstu díky povolitelnému obvodu v zadní části.

Prstýnkové hodinky s barevnou kytičkou

Prsten nemusí plnit funkci pouze okrasnou. Některé v sobě ukrývají ciferník. Díky jejich rostoucí popularitě byla pro tento typ hodinek vytvořena speciální podkatogorie - Prstýnkové hodinky, která se postupně rozrůstá o nové zajímavé kousky. Zapomeňte na chvíli na klasické náramkové hodinky a vyzkoušejte tuto verzi.

Ať už má pro Vás prsten význam jakýkoliv, věříme, že si z kategorie prstýnků vyberete ten Váš či takový, kterým potěšíte své blízké, a již nebudete tápat v otázce velikosti.