Rybaření - pro někoho sport, pro jiné relaxace či způsob obživy. Ať už je důvod chvil strávených s prutem u vody jakýkoliv, žádný rybář se neobejde bez pořádné udice a plně vybaveného kufříku, který v sobě ukrývá spousty, pro laiky zajímavých, předmětů. V naší nákupní galerii jsme milovníkům rybolovu vyčlenili přímo jednu podkategorii - Pro rybáře, kde naleznete množství praktických pomůcek.

Drobné předměty (háčky, olůvka a další) je vhodné skladovat v menším přihrádkách. Praktický úložný box ve tvaru želvy jich nabízí celkem 6. Každá z nich má svoje vlastní zavírání, což zabrání přesýpání obsahu mezi jednotlivými částmi při přenosu. Vhodné uskladnění rybářských vlasců umožňuje krabička s osmi připevněnými cívkami, která zamezí nepříjemným zacuchaným chuchvalcům, které není zrovna snadné rozmotat.

Rybářský box ve tvaru želvy Box na rybářské vlasce

Není podmínkou, že návnadou musí být vždy žížala. Osvědčily se i ty neživé, zhotovené z plastu, dřeva či kovu, které se třypí či mají fosforeskující vlastnosti, aby je ryby ve vodě snadno spatřily. Návnady se liší nejen materiálem a barvami, ale také tvarem, který je ovlivněn tím, pro jaký druh ryb a způsob rybolovu je určen. Technika zvaná muškaření využívá pestrobarevných návnad napodobujících hmyz nebo další živočichy, například žáby. Fosforeskující návnady za sebou zanechávají světelnou stopu při jejich rychlém pohybu, čímž snadno upoutají pozornost ryb.

Sada mušek na muškaření Rybářská návnada ve tvaru žáby Sada rybářských fosforeskujících návnad Malé fosforeskující návnady

Plavaná je charakteristická použítím splávku, který na hladině vody označuje místo návnady a zároveň drží nástrahu v požadované hloubce. Stejně jako existuje rozmanité množství druhů nástrah, tak stejně lze nalézt různé tvary, barvy a provední splávků v závislosti na tom, zda se chytá ve stojatých či tekoucích vodách, zda chceme lovit dravé ryby a dalších faktorech. Štíhlé tvary jsou vhodné do stojatých vod, kdy není použita větší hmotnost návnad a olůvek. Takový druh splávku nabízíme jako součást sady spolu s háčky, olůvkem a pevnostní karabinkou. Pro instalaci jejich lze použít i různé adaptéry ke splávkům, které se navlékají na vlasec a zaaretovávají silikonovými trubičkami na požadované místo.

Sada rybářských potřeb Adaptér ke splávkům

Čekání na úlovek může leckdy zdlouhavé a tak si jej řada rybářů krátí rozhovory s dalšími kolegy, hraním karet či lehkým podřimováním. Na očekávanou akci, která se děje pod hladinou, mohou upozornit různé závěsné pomůcky, které vydávají zvukový signál, mezi které patří i různé druhy rolniček. Při nočním rybolovu pak přijdou vhod takové, jenž jsou navíc opatřeny světlem.

Rolnička se 2 světly

Mezi další nezbytnosti patří zajisté nůžky, kleště či peany. Je praktické mít nůžky neustále při sobě, proto jsou velmi oblíbené skládací verze o menších rozměrech se zabezpečením proti náhodnému rozevření ostří. Kleště vybavené pružinkou pomohou vyprostit háček z ryby šetrným způsobem.

Praktické mininůžky  Skládací nůžky pro rybáře Rybářské kleště s praktickým krytem

Za nepříznivého počasí přichází na pomoc rukavice, které byly navrženy speciálně pro potřeby rybářů a umožňují tak manipulaci s háčky, návnadami a vlasci. Tedy odkrývají na každé ruce palec, ukazováček a prostředníček, zbylé prsty jsou chráněny textilním materiálem po celé je jejich délce.

Rybářské rukaviceRybářské rukavice

Rybáři často rádi chodí na lov brzy ráno či po setmění, kdy je u vody větší klid. Zhoršená viditelnost si žádá vybavení kvalitním osvětlením. Svítilna v podobně lucerny je snadno přenosná. Vybavení 11 LED diodami zajistí dostatek světla a zároveň k napájení stačí pouze 2 kusy AA baterií. Další možností je praktické LED světlo, které lze připojit na kšilt čepice. Osvětlení je tak zaměřeno přímo na potřebné místo a volné ruce se tak mohou věnovat další činnosti. Vhod může přijít i přívěsek na klíček v podobě LED diodové mini svítilny.

Outdoorová 11 LED lampa LED světlo na čepici

V kategorii produktů pro rybáře naleznete i další praktické předměty, které se určitě neztratí. Ulovené rybičky lze uchovávat ve skládacím cestovním PVC kbelíku, který má objem 10 litrů. Chcete-li úlovek rovnou očistit a zpracovat, odstranit šupiny můžete snáze než nožem odstranit speciální škrabkou. A repelentní náramek spolehlivě odpudí dotěrný bodavý hmyz.

Cestovní PVC kbelíkŠkrabka na rybí šupiny Repelentní náramek na ruku nebo nohu

Rybařina není jen o prutu a odpočinku u vody, je to věda, jak jste mohli poznat z množství potřebných věcí. A to jsme představili pouhý zlomek toho, co lze v rybářkých kufřících nalézt. Naše nákupní galerie neustále pracuje na rozšiřování tohoto druhu sortimentu, aby výběr byl bohatý a vybrali příznivci nejrozlišnějších rybářských technik. 

Všem rybářům přeje "taaaaaaakhle" velké úlovky :-)