Steampunk: viktoriánská Anglie trochu jinak

Steampunk je subžánr sci-fi či fantasy, který vznikl v 80. letech 20. století. Za praotce tohoto stylu jsou považováni spisovatelé Jules Verne a H. G. Wells, jejichž senzační díla se stala inspirací dalším generacím. Tento výraz jako první použil americký spisovatel K. W. Jeter, který označil své novely Morlock Night a Infernal Devices jako steampunkové. Pod pojmem steampunk si můžeme představit subžánr sci-fi, jenž vyzdvihuje technologie a páru jako hlavní zdroj energie. Díla se často odehrávají v alternativních historiích či sci-fi kulisách a vyzdvihují viktoriánskou Anglii. Steampunkový žánr se objevuje v literatuře i filmech. Jako příklady lze uvést například novelu Leviathan od Scotta Westerfelda, který alternativně popisuje 1. světovou válku, či známou komedii s Willem Smithem Wild Wild West. 

Pod pojmem viktoriánská Anglie se rozumí historická vývojová etapa Spojeného království za vlády královny Viktorie v letech 1837-1901. Jedná se o období průmyslového rozvoje a ekonomické prosperity. Navzdory několika lokálním konfliktům (např. Búrská válka) se podařilo Britskému impériu konsolidovat svou koloniální říši. Nejvýznamnějším zdrojem energie v průmyslu a dopravě se stala pára (anglicky steam), od čehož je odvozen název celého subžánru.

Steampunkový proud nepronikl jen do filmu či literatury, ale zanechal významnou stopu také v módě. Taková móda se vyznačuje spojením tradičních viktoriánských hodnot s průmyslovým pokrokem a my jsme se rozhodli rozšířit nabídku a tento směr Vám trochu přiblížit. Pokud si myslíte, že viktoriánská móda je výsadou žen, opak je pravdou. V naší nabídce naleznete mnoho doplňků, které ocení především muži. Za zmínku například stojí černé kapesní hodinky se zvětšovacím sklem, mechanické hodinky v krásné zlaté barvě či kapesní hodinky s výraznými číslicemi.

Černé kapesní hodinky se zvětšovací sklem

 Mechanické hodinky v krásné zlaté barvě      Kapesní hodinky s výraznými číslicemi

Ne každý je fanouškem kapesních hodinek a z toho důvodu jsme do naší nabídky zařadili i hodinky náramkové. Motiv steampunku je zdůrazněn tím, že se jedná o hodinky mechanické a s odhaleným skeletonem, dobře lze tedy vidět strojek hodinek. Mezi ně patří třeba mechanické hodinky ve steampunkovém stylu nebo originální retro steampunk hodinky.

Ženy si však také nepřijdou zkrátka. V nabídce máme mnoho krásných svítících náhrdelníků jako například náhrdelník ve tvaru vejce či svítící retro náhrdelník ve tvaru kapky.

 Steampunk

Steampunk je zkrátka žánr pro lidi, kteří miluji nejen historii, ale také technologický pokrok a a svět science fiction. Pokud mezi ně patříte, nechte se inspirovat naší nabídkou a zkuste se trochu odlišit od zbytku populace. Kompletní nabídku naleznete v kategorii Steampunk.