Dlaždice barev

 

 

Zaujal Vás náš minulý článek o samolepkách na zeď? Nevíte si však rady s barevností a tím, jak samolepku správně nalepit? Jestli vůbec bude držet na Vaší zdi? Ničeho se nebojte, tento článek Vám ukáže, že lepení samolepek je jednoduchá a zábavná věc, která přijemně oživí prostory a vytvoří útulnou atmosféru.

Jaké barvy samolepek nabízíme?

Barevný vzorník

* Vzhledem k tomu, že barevnost je na různých monitorech odlišná je tento barevný vzorník spíše orientační.

 

Jak připravit povrch na nalepení samolepky a jaké povrchy jsou vhodné?

Samolepky je vhodné aplikovat na suchý, odmaštěný, čistý a hladký povrch v interiéru. Jako příklad můžeme uvést hladkou zeď, sklo, ocel, plast a podobně.

Případné nerovnosti zdi můžeme odstranit smirkovým papírem. Prachu se zbavíme navlhčeným hadříkem. Pokud by se tyto nečistoty dostaly na lepící stranu samolepky, samolepka by přestala správně lepit.

Pokud jste čerstvě vymalovali a chystáte se samolepku nalepit, je dobré zeď nechat alespoň jeden den pořádně proschnout, než na ni začnete aplikovat samolepku. Pokud se jedná o starší zeď, na které je více vrstev barvy, mohou na přenosné fólii při strhávání samolepky zůstat kousky malby, což je nežádoucí a zkazí nám pěkný dojem ze samolepky. Pokud se jedná o starší zeď nebo o mírně navlhlou, doporučujeme zeď nejprve oškrábat, ošetřit potřebnými přípravky na navlhlou zeď a znovu vymalovat a až po uplynutí potřebné doby samolepku aplikovat. Na vysloveně vlhné zdi samolepku nedoporučujeme lepit.

Pokud máte v místnosti barevně vymalováno a při otření látkovou utěrkou přes zeď, zeď barví (nátěr není kvalitní), není zeď nejvhodnější k nalepení samolepky.

Pokud doma máte například štukovou omítku, na které jsou snadno odstranitelná zrnka písku, je potřeba tyto zrna předem odstranit smirkovým papírem.

Samolepky jsou především určeny pro hladné povrchy, aplikace na štukové omítky s hrubším zrnem se nedoporučuje, bývá to velice obtížné, ale ne nemožné pro nalepení. Pro co nejlepší přilnutí samolepky s nerovným povrchem je dobré použít tenisový míček nebo něco podobného, kterým nalepenou samolepku ještě „uválíme“.

Nejhorší kombinací pro nalepení samolepky je zeď barevná s hrubou omítkou. Nalepení samolepky na takovou zeď bude vyžadovat více času a trpělivosti. Po správném nalepení však samolepka bude držet a neměla by se samovolně odlupovat.

samolepka Big ben

Jak správně nalepit malou samolepku s přenosnou fólií?

  1. Samolepku nejprvne vyjmeme z tubusu, rozložíme ji motivem dolů na rovnou plochu. Takto ji nechápe odpočinout, aby se vyrovnala a získala pokojovou teplotu.

  2. Opatrně ze samolepky sejmeme podkladovou neprůhlednou fólii tak, aby motiv zůstal nalepen pouze na přenosné průhledné fólii.

  3. Samolepku společně s přenosnou fólií nalepíme na požadované místo na zdi. Pořádně samolepku od středu vyhladíme. Přičemž přenosná fólie je stále společně se samolepkou na stěně.

  4. Vyčkáme několik minit, aby došlo k řádnému přilnutí samolepky k povrchu zdi.

  5. Pomalu pod ostrým úhlem začneme přenosnou fólii odstraňovat tak, aby samotná samolepka zůstala na zdi. Pokud samolepka zůtává na přenosné fólii, vrátíme se kousek zpět a znovu samolepku vyhladíme. Tento postup opakujeme dokud není celá samolepka přilepena na zeď a přenosná fólie odstraněna.

  6. Pokud nám na samolepce po nalepení vzniknout bublinky, můžeme buďto samolepku opatrně odlepit a znovu nalepit nebo bublinky opatrně propíchat špendlíkem nebo se pokusit bublinky od středu vyhladit.          

                 Samolepka London           Samolepka hnízdo snovače

Jak správně nalepit velkou samolepku s přenosnou fólií?

  1. Samolepku nejprvne vyjmeme z tubusu, rozložíme ji motivem dolů na rovnou plochu. Takto ji nechápe odpočinout, aby se vyrovnala a získala pokojovou teplotu.

  2. Samolepku včetně neprůhledné podkladové fólie umístíme na zeď do požadovaného místa. Pravý horní roh a levý horní roh přichytíme ke zdi kouskem lepící pásky. Zkontrolujeme si, zda máme samolepku rovně, pokud ano, střed samolepky přelepíme lepící páskou po celé délce.

  3. Nejprve budeme pracovat s pravou stranou samolepky. Odlepíme si pravý horní roh samolepky, abychom mohli pravou část samolepky oddálit od zdi a opatřně odstaníme podkladovou neprůhlednou část, kterou opatrně odstraníme, aniž bychom porušili samolepku. Motiv nám tedy zůstane nalepen pouze na přenosné fólii.

  4. Pravou stranu samolepky spolu s přenosnou fólií postupně od středu nalepíme na stěnu. Důkladně samolepku uhladíme. Přičemž přenosná fólie je stále společně se samolepkou na stěně.

  5. Dále budeme pokračovat s levou částí samolepky. Lepící pásku, kterou jsme si nalepili po celé délce samolepky, si opatrně odlepíme a znovu nalepíme o kousek dál na již nalepenou samolepku pravé části.

  6. Lepící pásku v levém horní rohu opatrně odlepíme. Samolepku oddálíme od zdi a opatřně odstraníme podkladovou neprůhlednou část, kterou opatrně odstraníme, aniž bychom porušili samolepku. Motiv nám tedy zůstane nalepen pouze na přenosné fólii.

  7. Vypneme samolepku doleva a od středu ji postupně začneme lepit na zeď i s přenosnou fólií. Odstraníme si středovou lepící pásku. Nyní by nám samolepka s přenosnou fólií měla držet na zdi.

  8. Vyčkáme několik minit, aby došlo k řádnému přilnutí samolepky k povrchu zdi.

  9. Pomalu pod ostrým úhlem začneme přenosnou fólii odstraňovat tak, aby samotná samolepka zůstala na zdi. Pokud samolepka zůtává na přenosné fólii, vrátíme se kousek zpět a znovu samolepku vyhladíme. Tento postup opakujeme, dokud není celá samolepka přilepena na zeď a přenosná fólie odstraněna.

  10. Pokud nám na samolepce po nalepení vzniknout bublinky, můžeme buďto samolepku opatrně odlepit a znovu nalepit nebo bublinky opatrně propíchat špendlíkem nebo se pokusit bublinky od středu vyhladit.

Samolepka auto Brouk
Jak správně nalepit samolepku bez přenosné fólie?

  1. Samolepku nejprvne vyjmeme z tubusu, rozložíme ji motivem dolů na rovnou plochu. Takto ji nechápe odpočinout, aby se vyrovnala a získala pokojovou teplotu.

  2. Menší samolepku sejmene z neprůhledné podkladové fólie a nalepíme ji na požadované místo. Při lepení větších samolepek nejprve odstraníme neprůhlednou podkladovou fólii z jedné poloviny a celé postupně přilepíme na zeď. Vyhladíme od středu. Následně odtáhneme druhou nepřilepenou stranu samolepky od zdi a odlepíme i druhou polovinu neprůhledné fólie a opět od středu opatrně nalepníme.

  3. Celou samolepku vyhladíme.

  4. Pokud nám na samolepce po nalepení vzniknout bublinky, můžeme buďto samolepku opatrně odlepit a znovu nalepit nebo bublinky opatrně propíchat špendlíkem a nebo se pokusit bublinky od středu vyhladit.

Samolepka pacman

Jak samolepku vyhladit?

Pro co nejlepší spojení samolepky s podkladem je možné použít například gumový váleček nebo tenisový míček.

Na strukturovaný povrch v žádném případě nikdy nepoužívejte tvrdé předměty napřiklad platební kartu. Pohlo by dojít k poškození či protrhnutí samolepky. Tvrdé předměty je možné použít na hladký povrch.

 

Další užitečné rady:

Větší motivy je lepší lepit ve dvou lidech.

Při lepení samolepky na hladné povrchy je možné samolepku a povrch na polepení před aplikací mírně navlhčit rozprašovačem na květiny. Samolepka se lépe umístí na požadované místo.

Na problematické povrchy je možné samolepku mírně ohřát pomocí fénu na vlasy a následně ji pořádně přitlačit, aby došlo k lepšímu splynutí s povrchem.      

                   Samolepka cválající jednorožec             Samolepka čáp

Jak samolepku odstranit?

Pokud Vás design samolepky po čase omrzí, můžete ji velice jednoduše odstranit. Odloupněte samolepku v jednom z horních roků a pod ostrým úhlem ji opatrně sloupávejte ze zdi. Pokud Vám samolepka nepůjde takto jednoduše dolů, použijte fén na vlasy. Fén na vlasy nastavte na co nejmenší výkon, jaký nabízí, namiřte na samolepku ve vzdálenosti 15 až 20 centimetrů a poté samolepku pod ostrým úhlem sloupávejte.

Jednotlivé motivy naleznete v jednotlivých kategoriích Originální samolepky na zeď a nebo Samolepky na zeď.