Pro milovníky vína
7. 7. 2014 12:51:25
"In vino veritas." – „Ve víně je pravda."
Pochutnáváte si rádi na dobrém víně? Je rozdíl mezi pitím vína a skutečným vychutnáváním vína. Gurmáni, kteří rádi víno pijí, ví, že je nutné proniknout do jeho tajemství. Nechte se inspirovat našimi radami. Představme si nyní základní dělení vín.
Druhy vín
- dle kvality
- dle barvy
- dle podílu zbytkového nekvašeného cukru
Dle kvality
Dle Evropské unie, která stanovuje hranice a kvóty se nyní dělí na: vína a vína odrůdová.
Odrůdová vína jsou vyrobena pouze z hroznů z domácí produkce registrovaných odrůd. Tyto odrůdy musí dosáhnout minimálně 15 stupňů cukernatosti.
Dle barvy
Vína bílá, červená či růžová. Pojďme si objasnit rozdíly v jednotlivých barvách vín.
Bílé víno
Víno se vyrábí jak z hroznů zelených a bílých, ale také z růžových, červených i modrých. Proto, aby víno bylo průzračné, se používá tzv. rmut, tedy hrozny bez stopek a jadérek, které se nechají zkvasit. Zvláštní označení mají bílá vína vyrobená z jadérek červených či modrých, říká se jim klatery.
Červené víno
Charakteristickým znakem vín je jejich výroba. Jsou vyrobeny pouze z modrých hroznů. Rmut se však nelisuje ihned, jako tomu je u vín bílých, ale nechá se několik dnů vykvasit. Ze slupek se maceruje patřičná barviva, která dodají vínu krásnou červenou barvu. Kromě barviv se do vína přidávají i tříslovité látky, které zajišťují červenému vínu jeho charakteristickou chuť.
Růžové víno
Vyrábí se z červených či modrých hroznů nebo také smícháním bílého a červeného perlivého vína. Při výrobě vína z modrých hroznů je podstatné zkrátit proces macerace, tedy vyluhování, proto aby se do vína dostalo pouze určité množství barviva.
Dle zbytkového nezkvašeného cukru rozdělujeme vína na: vína suchá, polosuchá, polosladká, sladká.
Nejprve si ujasníme pojem zbytkový nekvašený cukr. Tento cukr ve vínu zůstal po dokončení procesu kvašení a má velký vliv na výslednou chuť vína. Čím je tohoto cukru ve vínu více, tím má víno sladší chuť. U žen je velmi oblíbené víno polosladké.
Teplota vína
Teplota vína je velmi důležitá zejména kvůli výsledné chuti a vůni vína. Chladíme přiměřeně, nejlépe o 2°C níže. Bílá vína, vermuty a dezertní vína podáváme při teplotě 8-12 °C. Bílá vína suchá, pijeme při teplotě 9-11°C. Růžová vína podáváme při teplotě 10-13 °C, polosladká červená vína při 13-16°C. A neopomeneme sladká vína, která nejlépe chutnají při pokojové teplotě 16- 19°C. Pro změření přesné teploty vína použijte např. Teploměr na víno s dřevěným vrškem nebo Digitální teploměr na víno.
Pro kvalitní podání nápoje Vám poslouží Stylová nálevka na víno. Chcete být originální a vychutnávat si víno z originální sklenice? Originální designová sklenička na víno je výbornou volbou.
Výbornými pomůckami pro otevření lahve jsou následující produkty, např. tato vývrtka či vakuový otvírák na víno, který zauručuje velmi snadné vyjmutí korku z lahve.
Chtěli byste být originální a potěšit své blízké originálním dárkem? Páková vývrtka na víno je výbornou variantou. Díky ní lahev otevřete bez většího úsilí během okamžiku.
Nezapomeňme ani na doplňky v kuchyni. Vystavte lahve ve stylových stojanech na víno. Designovým držákem na víno ve tvaru lasa nebo nevšedním řetězovým stojanem okouzlíte své hosty. Další produkty naleznete v kategorii Do kuchyně.
Přečteno: 3116 x
AutorBc. Jana Chalupová
Nejnovější články
-
PODPORUJEME UKRAJINCE – UBYTOVÁNÍ PRO RO...
1. 3. 2022 13:54:55 -
Článek o Ateli marketplace na Novinky.cz...
11. 1. 2022 10:17:02 -
PoštovnéZDARMA.cz věnovalo dalších 10.00...
22. 12. 2021 17:23:51 -
Přidejte se na náš marketplace a prodáve...
11. 10. 2021 18:23:55 -
PoštovnéZDARMA.cz dělá radost, dalších 5...
3. 5. 2021 13:31:12 -
Do nového roku s maximální kvalitou
8. 1. 2021 10:53:47 -
Předali jsme dary v dětském domově Domin...
15. 12. 2020 11:12:00 -
Přispěli jsme 10.000 Kč Diakonii Západ...
26. 10. 2020 14:43:12 -
Byla prodloužena dodací doba produktů sk...
13. 7. 2020 15:21:52 -
Oblíbený BLEŠÁK je zpět!
21. 5. 2020 19:14:00