Forma

Kde se vzala, tu se vzala Tortilla

Tortilla je placka, která pochází ze španělské kuchyně a později se ujala především v Mexiku. Tortilly se pečou z kukuřičné či pšeničné mouky na rozpálené plotýnce. 

 

Jednoduchý recept 

Pečící forma na tortilly

Ingredience:

1 lžička prášku do pečiva

4 lžíce rostlinného oleje

150 ml vody

250 g polohrubé mouky

1 lžička soli

 

Postup:

Postup je velice jednoduchý. Stačí smíchat všechny ingredience měchačkou a poté propracovat těsto rukama, dokud není hladké a nelepí se. Těsto necháme odpočinout 30 minut. Poté jej rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vyválíme placky o průměru 20 cm. Placky smažíme na oleji cca 30 vteřin z každé strany.

Hotové placičky - torilly plníme podle svého gusta. Místo tradičních placek si můžeme vytvořit kytičky díky formě na pečení tortill.

 

Rychlá dobrota - miska z listového těsta plněná zeleninou a kuřecím masem

Neustále řešíte problém co rychlého k večeři? Pokud se nechcete dělat sami doma s těstem na tortilly, kupte si tortilly hotové. Jednou z dalších nmožností je oblíbené listové těsto. Já jsem zvolila druhou možnost. Kuřecí maso na čínu jsem si připravila už den předem.

Ingredience:

Listové těsto, kuřecí prsa, zelenina dle gusta, sojová omáčka, mražená zelenina, sůl, pepř, vejce, koření. Vyzdobte si misku tím co máte rádi, tím co dům dá :-).

Pečení

Postup:

Vyválíme listové těsto a naměříme si ho tak, aby byla vyplněná celá forma a těsto trochu přesahovalo. Zkoušela jsem také vystlat těsto  zároveň s formou, ale nepěkně se srazilo. Po vyplnění formy těsto na několika místech propícháme nožem, můžeme ho potřít vajíčkem. Formu vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180 stupňů zhruba patnáct minut.

Mezitím si připravíme zeleninu a orestujeme na pánvičce kuřecí maso.

Upečenou tortillu vyndáme z trouby. Překlopíme ji a nožíkem okrájíme přesahující okraje, poté vyskočí z formy skoro sama. Mističku naplníme a ozdobíme dle vlastní fantazie.

A máme hotovo - s chutí do toho :-)

Hotové nazdobené misky


Pudink

 

 

Rychlá dobrota na sladko

Upekli jste misek více a nevíte co s nimi? Uvařte pudink, nalijte do upečené misky a ozdobte ovocem.

Formu můžete použít místo mističky a nalít pudink přímo do ní. Z pudinkových misek budou mít radost Vaše ratolesti, ale i návštěva.

 

 

 

Na co lze ještě formu použít?

Dalším tipem na rychlou večeři jsou různé zapékané těstoviny. Zapečte do formy třeba brokolici, cuketu a jinou zeleninu. Masožravci si mohou zapéct kuřecí kousky s americkými bramborami, žampiony, sýrem a smetanou. Forma je perfektní na jednu porci, proto jsem si pořídila hned dvě! :-)

 

Potěšte i Vy svou drahou polovičku originální večeří. Dobrou chuť ;-)