Zpracováváme FIMO tyčinky

 

FIMO tyčinky patří mezi hit v oblasti dekorace nehtů, ať už přírodních či umělých. Množství dostupných vzorů je téměř nekonečné, a tak poskytují dosti široký prostor pro kreativní manikúru. Jen v naší nákupní galerii jsme tomuto produktu vyhradili celou kategorii FIMO. Balení tyčinek jsou po různém množství kusů i různých vzorů. Květinovými, ovocnými, vlajkovými a dalšími motivy však nemusíte zdobit pouze nehty, ale i předměty, které Vás obklopují. Nechte se námi inspirovat.

 

Co to FIMO vlastně je?

Jedná se polymerovou hmotu, která je tvarovatelná. Práce s ní připomíná modelování z moduritu. Díky snadné zpracovatelnosti je výborná pro výrobu šperků a různých doplňků a dekorací. Výrobky je poté nutno vypálit. Tady bohatě postačí kuchyňská trouba zapnutá na 100°C - 160°C zhruba na půl hodiny.


FIMO tyčinky

Tyčinky FIMO jsou již ve zpracovaném stavu. Tedy je už není možné tvarovat, ale lze je krájet na tenké plátky, které jsou vhodné pro zdobení. Krájení vyžaduje zručnost, klidnou ruku a hodně ostrý tenký nůž či žiletku. Dobře se tyčinky krájí hobby nožem s vysouvacím hrotem. Pokud přeci jen Vám plátkování činí potíže, nezoufejte, lze pořídit i FIMO plátky.

 

Použití na nehty

FIMO tyčinky na nehtech

 

Výběrem podkladového laku ovlivníte celkový výsledný efekt, proto si předem promyslete, jaký vzor chcete použít a zda chcete, aby v konečném výsledku ruce působily decentně či odrážely Vaši kreativní duši. Červený lak je sám o sobě velmi výrazný, proto jsem zvolila doplnění jablíčky, které na podkladu krásně vyniknou, ale pouze na některých prstech. Doporučuji lakovat a ihned zdobit každý nehet jednotlivě. Natřete jej silnou vrstvou laku a dokud je ještě lepkavý, přiložte předem nakrájený tenoučký plátek (čím tenčí, tím lépe drží a působí přirozeněji) na požadované místo a pinzetou přidržujte, aby se nekroutily okraje. Pak celý nehet zafixujte bezbarvým lakem.

Máte-li více času, trpělivosti a zdobení nehtů je Vaším koníčkem, pak si můžete vyhrát více. Zkoušejte kombinovat různé odstíny laků na nehty, použít matné či metalické odstíny, naskládat na nehet více plátečků a zakončit použitím glitrů. Na internetu lze najít nepřeberné množství inspirace, postupů i praktických rad. 

 

Nehet zdobený FIMO

 

Rámeček s jablíčky

Ačkoliv jsou tyčinky v průměru okolo 0,5 cm, plátky z nich na rámečku krásně vyniknout. Opět závisí na podkladové barvě a množství použitých kousků. Výhodou zdobení rámečků je, že nemusíte krájet velmi tenké plátky, jako je tomu v případě dekorování nehtů. Naopak tlustší kousky působí plastičtěji a dodávají zdobení další rozměr. 

Dřevěný rámeček byl natřen dvěma vrstvami černé tuše. Po důkladném zaschnutí jsem využila bezbarvého laku ze zdobení nehtů a spodní stranu jablíček natřela lakem. Díky tenkému štětečku byla aplikace bezproblémová. Drobné přesahy na rámečku nejsou znatelné a přesto ozdoby výborně drží. Ve finále je vhodné zafixovat tuš a zdobení bezbarvým lakem ve spreji. Více nápadů najdete v článku Zdobíme rámečky, který je zaměřený přímo ně.

 

 

Iniciály na bloku

Blok s pevnými deskami můžete ozdobit iniciály Vaše jména z FIMO plátků, rovněž z nich můžou ti z Vás školou povinní vytvořit zkratky předmětů či jen tak si vytvářet ornamenty či různá orámování. Fantazii se meze nekladou. Ozdobné prvky lze přichytit opět bezbarvým lakem či vteřinovým lepidlem. Stejně tak můžete dekorovat krabičky, diáře, zrcátka a další drobné předměty.

 

Zdobení sešitů

 

S dostatkem pracovních pomůcek, trpělivosti a kreativity lze využít FIMO tyčinky i na další a další výtvory. Například z tlustších koleček je možné udělat malé ozdobné knoflíčky, stači do středu udělat dvě malé dírky. Nebo z malých špalíčků proděrovaných napříč navlékat náhrdelníky, náramky či náušnice.

Věřím, že jsem Vás alespoň malinko inspirovala či nasměrovala k originálním ručním pracem. Ze širokého výběru v sekci FIMO si vybere každý. Budete-li se chtít o svá díla s námi podělit, budeme rádi. A teď směle do tvoření :-)