Připravte se na Halloween!

Je pravda, že se u nás Halloween moc neslaví, i když se to za posledních pár let čím dál víc rozmáhá. Halloween je původně anglosaský svátek a jeho kořeny sahají až do daleké minulosti. Dalo by se říct, že předchůdcem tohoto populárního svátku byl pohanský svátek Samhain, při kterém Keltové slavili konec léta a zárověń konec jejich kalendářního roku. Podle Keltů se v noci z 31. října na 1. listopadu otevírají brány do jiných dimenzí, duchové mrtvých můžou těmito bránami projít do světa živých a navštěvovat své blízké. Lidé se před nimi snažili skrýt a používali k tomu kostýmy. 

V dnešní době patří Halloween v Americe k neoblíbenějším svátkům, který se ale čím dál víc stává komerční záležitostí. Někomu se může zdát, že o Halloweenu jde jen o dýně, koledování a stašení, ale nenechte se mýlit. Stále ještě existují lidé, kteří uctívají toto magické datum duchovním způsobem. Nedá se však popřít, že se čím dál víc lidí poohlíží po zábavě v podobě halloweenské party, která se neobejde bez potřebných náležitostí.

Kostým. to je to první, co by Vás mělo zajímat, když se rozhodnete navštívit některou z chystaných oslav Halloweenu. Kreativitě se v tomto ohledu meze nekladou, můžete tedy popustit uzdu fantazii a užít si už při přípravách trochu zábavy.  

 

Čelenka na Halloween Pestrobarevná paruka - kohout Maska na halloween - krvavý nůž

Velmi oblíbené jsou masky, pod kterými není poznat kdo to je. Hodně lidí vyhledává anonymitu a díky těmto maskám se jim dostane. Známé masky jsou ty z filmových sériiíSaw a Vřískot, které dokážou nahnat strach. Hororové filmy jsou totiž další záležitostí, která k Halloweenu neodmyslitelně patří, takže jestli se rádi bojíte, můžete tento svátek oslavit i tímto způsobem.

Karnevalová maska inspirovaná hororovým filmem Saw Párty maska - Gangnam Style Párty maska vřískot

Ani dýně se nedlabe bezvýznamě. Původně měly tyto dýně se strašidelnými tvářemi od domu odhánět zlé duchy, kteří ho chtěli navštívit. Dýně se dávaly s hořící svíčkou za okno, čímž měli být duchové odehnáni... Dýni si můžete samozřejmě doma připravit i vy. Nejde o žádnou zdlouhavou činnost a ani k ní člověk nemusí být příliš manuálně zručný, i když nějaká ta šikovnost se hodí. Stačí jen v horní části vyříznout otvor, odebrat vrchní vrstvu a vnitřek dýně vydlabat (dužinu vyhazovat nemusíte, je z ní skvělá a chutná dýńová polévka!). Potom je zdobení už jen na Vás. Stačí k němu nůž a troška trpělivosti. Slupka dýně je poměrně tvrdá, proto je důležité správně zvolit nůž, kterým se chystáte tvar vyřezat. Povyřezání stačí dovnitř vložit svíčku a jste ochráněni před zlými duchy.

LED barevná dekorace na Halloween Halloweenský lampion Svítící dýně na halloween

Asi ještě potrvá nějaký čas, než u nás najdeme halloweenské koledníky, které bychom mohli trochu vystrašit, ale to neznamená, že si ještě nemůžeme užít trošku zábavy. Pokud máte v plánu uspořádat vlastní halloweenskou party, rozhodně nezapomeňte na staršidelnout výzdobu. Obvykle platí: Čím strašidelnější, tím lepší! Hřebík zapíchnutý v prstě je jen slabým odvarem. Co takhle odříznuté nohy a ruce? Obě napodobeniny vypadají opravdu reálně. 

Strašidelná useknutá noha Strašidelné zkrvavené useknuté ruce  Nachytávka - hřebík v prstu

Halloweenských doplňků jsou tisíce, ať už jde o krvavé náušnice nebo náhrdelník s pavouky a pavučinami. Svůj kostým můžete doplnit těmi nejrůznějšími způsoby. Například zkaženými zuby, čarodějnickými drápy nebo škraboškami v těch nejrozmanitějších provedeních... Když na to přijde, můžete při přípravách chroupat tématické sušenky ve tvaru duchů, strašidelných domků a klobouků.

Halloweenské náušnice - lidské končetinyHalloweenský náhrdelník s pavouky Profesionální set líčidel na Halloween (4 barvy)

Nezapomeňte, že Halloweenské oslavy jsou především o zábavě. Tak se pořádně bavte!