Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu nakažených virem Covid-19 (dříve značeným jako 2019-nCoV či "nový koronavirus") vyhlásila vláda v Česku karanténu. Již od začátku tohoto roku se aktivně snažíme zajistit pokud možno co největší množství ochranných respirátorů a roušek. Minulý týden jsme obdrželi první zásilku několika tisíců ochranných respirátorů normy KN95, která odpovídá evropské třídě ochrany FFP2 a americké N95.

Část jsme se rozhodli darovat těm, kteří je nejvíce potřebují. První várka ochranných respirátorů byla předána v pondělí 16. 3. PhDr. Daně Vašíčkové.

Respirátory jsou tak věnovány zdravotním sestrám, které se o pacienty jezdí postarat až domů. První respirátor si nasadila přímo PhDr. Dana Vašíčková.

Tím ale rozhodně nekončíme, je to teprve začátek.

„Chceme lidem zajistit co nejvíce ochranných pomůcek,“ řekl jednatel společnosti JUDr. Tomáš Česal. „Oslovíme nemocnice, kojenecké ústavy, ošetřovatelské služby a domy pro seniory.“ K předání respirátorů dalším potřebným institucím by mělo dojít během následujících dnů.

Pomoci můžete i vy! Pokud nevíte jak, můžete doma ušít roušku z látky, protože každá ochrana je lepší než žádná. Nezapomeňte, jednoduchou roušku lze vytvořit během pár minut. Snadný návod můžete najít například zdePokud nemáte možnost použít šicí stroj tak nezoufejte, s trochou zručnosti to zvládnete i s jehlou a nití.

Pokud si ale myslíte, že jehla a nit je váš nepřítel, určitě můžete věnovat i jednorázové rukavice, antibakteriální gely, nebo prostě poctivou slivku.

Pomozme těm, co nám pomáhají a nezapomínejte - Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě!