Den svatého Patrika

Den svatého Patrika je státním svátkem v Irsku, Severním Irsku, kanadských provinciích Labrador a Newfoundland a v Monserratu. Díky emigraci irského obyvatelstva a globalizaci však dávno přesáhl hranice těchto států a slaví na mnoha jiných místech. Velice populární je tento svátek v USA, Kanadě a Austrálii, své fanoušky si však získává již i ve zbytku světa, včetně Evropy. Na šíření této akce má vliv i tzv. globální greening, což je akce během které jsou světově památky zahaleny do zelené barvy. V novém hávu tak již byly k vidění pyramidy v Egyptě, Empire State Building, šikmá věž v Pise, Niagarské vodopády nebo třeba Petřínská rozhledna.

KDY A PROČ SE SLAVÍ?

Den svatého Patrika každoročně připadá na 17. března. Proč zrovna na tento den? Na 17. března je totiž datována smrt Svatého Patrika, patrona Irska. Svatý Patrik byl první katolický misionář, který dorazil do Irska. Podařilo se mu na křesťanskou víru obrátit tisíce lidí, zřídil v Irsku mnoho škol a klášterů a dodnes se irští věřící vydávají na místa, kde Patrik údajně pobýval. Ačkoliv Patrik držel přísný půst, dnešní oslavy vypadají trochu jinak. 

OSLAVY DNE SVATÉHO PATRIKA

Když se řekne oslavy dne svatého Patrika, většina lidí si vybaví alkohol. A není se čemu divit, v posledních letech se z tohoto svátku stal alkoholový festival. Ale abychom si nemysleli, že když vyrazíme slavit tento svátek, že nic jiného než pivo neuvidíme, musíme připustit, že každoročně se 17. března koná mnoho velice působivých akcí. O "greeningu" budov jsem se již zmiňoval výše, ale např. v roce 2005 se v Chicagu podařilo obarvit místní řeku zeleně. 

St. Patrick

(zdroj: wikipedia.org)

JAK OSLAVIT DEN SVATÉHO PATRIKA?

Jak jsem již naznačil, během tohoto dne jsou ulice plné lidí, pořádají se různé festivaly a podobné venkovní akce. Ovšem to v případě, že žijete v USA nebo na jiném z výše zmíněných území. V ČR se budete muset spokojit s trošku skromnějším nabídkou, přesto řada barů různé akce nabízí. Co je velmi důležité, musíte být náležitě ustrojeni! Na den svatého Patrika na sobě prostě musíte mít něco zeleného! Dámské šaty se zelenými lístky jsou skvělou trefou nejen na Den svatého Patrika. Vhodné je také Módní pánské triko pro milovníky pivních nápojů. Pokud to s tou zelenou nechcete zase tolik přehánět, zkuste alespoň Čelenka s mašlí zdobená čtyřlístky.

Dámské šaty se zelenými lístky Módní pánské triko pro milovníky pivních nápojů Čelenka s mašlí zdobená čtyřlístky

A PROČ NEUDĚLAT PÁRTY DOMA?!

Nikde není psáno, že musíte být Ir, aby pro vás byl tento den zajímavý. Ačkoliv máme vlastní světce, i ten Patrik byl svým způsobem sympaťák a nebude tak od věci si připít na jeho počest. A aby vaše domácí párty chytila trošku zajímavější odstín, máme pro vás připravené různé ozdoby, které najdete v kategorii Den svatého Patrika.

Dívčí čelenky s kloboučky k oslavě St. Patrick´s day Dekorativní sada rekvizit na den svatého Patrika - 48 ks Sada 37 rekvizit na den svatého Patrika - ideální do fotokoutku

VELKÁ SOUTĚŽ!

Při příležitosti tohoto dne jsme si pro vás připravili VELKOU SOUTĚŽ! Její pravidla jsou velice jednoduchá. Jak jsem již naznačil, Den svatého Patrika je silně spjatý s alkoholem. Napište nám do komentáře nejzajímavější drink, jaký jste kdy ochutnali. Ten nejoriginálnější získá Plyšový polštář v podobě donutu! Odpovědi zasílejte do 19. března 2017.

Plyšový polštář v podobě donutu