Pleteme náramky z gumiček!

Určitě jste slyšeli o trendu náramků z gumiček, které poslední dobou pletou děti i dospělí. Odkud vůbec tento trend pochází? Průkopníkem tohoto trendu je malajsijský imigrant Cheong Choon Ng, který se svou rodinou žije v michiganském městě Novi. Na nápad s tkalcovským stavem na pletení gumiček přišel po tom, co viděl své dcery, jak náramky z gumiček vyrábějí. Snažil se jim ukázat, jak by mohly náramky vyrábět snadněji, kvůli čemuž vytvořil speciální tkalcovský stav s několika řadami. Náramky se brzy v jejich sousedství staly velmi populárními a jeho dcera navrhla, aby je začal prodávat.

Za půl roku vytvořil 28 různých verzí tkalcovských stavů a za 10 000 amerických dolarů našel v Číně továrnu, která mu na zakázku vyrobila součástky, které pak se svou ženou doma sestavoval. Počáteční prodeje přes internet a v hračkářstvích nebyly zrovna vysoké, protože zákazníci nechápali, jak produkt využít. Cheong tak vytvořil webovou stránku, na které začal zveřejňovat videonávody se svými dcerami a neteří, které náramky pletly.

Pleteme náramky z gumiček! Pleteme náramky z gumiček! Pleteme náramky z gumiček!

Gumičkové náramky byly původně určeny pro děti od osmi do čtrnácti let, ale nyní je pletou i někteří dospělí. Existují hromady návodů a způsobů, jak náramky uplést. V tomto případě se fantazii meze opravdu nekladou. Můžete plést v těch nejrůznějších vzorech a barvách. Ti šikovnější vytváří z gumiček i krásné přívěsky například ve tvaru mimoňů z animovaného filmu Já padouch, dýní, netopýrů nebo šmoulů.

Jak plést náramky z gumiček

Já se Vám tu pokusím napsat postup snad toho nejjednoduššího způsobu pletení náramku. Nebojte se, zvládnou to i ti, kteří se nemohou zrovna chlubit manuální zručností. Zvládla jsem to i já, hehe. Pokud jste vynalézaví, nepotřebujete k upletení obyčejného náramku z gumiček ani tkalcovský stav, ale všem je asi jasné, že s ním se plete mnohem snáz. Potřebujete totiž dvě věci, které mezi sebou udrží stejnou vzdálenost během celého procesu pletení. Některé děti k tomu využívají prsty nebo vidličky.

Pleteme náramky z gumiček!

My budeme využívat přímo tkalcovský stav, který nám práci usnadní. Podle osobních preferencí si vybereme barvy, ze kterých náramek budeme chtít. Gumičky jsou dostupné v těch nejrůznějších barvách a provedeních. Jsou křiklavé, se třpytkami nebo jsou náramky vyrobeny z drobounkých korálků. Díky velkému množství možností si můžete každý den vytvořit náramek nový. Takový, aby se hodil k Vašemu oblečení nebo náladě.

Já si vybrala fialovou a křiklavě žlutou barvu. Jako první jsem začala fialovou gumičkou, kterou jsem na stav přidělala do tvaru osmičky, čímž jsem vytvořila základ náramku, který bude později ještě důležitý. Po něm už se gumičky přidávají ve tvaru óčka a nijak se nepřehývají. Na stavu musí být pokaždé tři gumičky, ke kterým budeme postupně přidávat gumičky v námi předem stanoveném pravidelném pořadí, abychom docílili jednotného barevného vzoru, ale samozřejmě to není podmínkou. Barev můžete použít víc, existují i sady gumiček, které jsou dvoubarevné.

Připravené gumičky, které budeme používat Základová gumička ve tvaru osmičky Další dvě gumičky ve střídajících se barvách

Fialová, žlutá, fialová, žlutá. Vždy nás nejvíce zajímá gumička vespod. Tu totiž musíme ze stran přetočit přes horní dvě, k čemuž slouží šikovný háček, který je součástí každého balení, stejně jako drobounká esíčka nebo céčka, kterými se v závěru náramek připevní. Stejným způsobem pokračujeme v pletení, dokud se nedostaneme na požadovanou délku.

Náramky samozřejmě nejsou jedinou variantou, uplést můžete i jiné šperky. Velmi oblíbené jsou náhrdelníky, prstýnky a náušnice. Ti šikovnější dokážou z gumiček vytvářet hotové divy. Kryty na telefon, podložky pod hrnky nebo složitě spletené gumičky do vlasů. Dokonce jsem narazila na fotky, na kterých byly z gumiček upletené celé šaty nebo spodní prádlo. 

Pletení jednoho náramku není žádná zdlouhavá záležitost. Pokud se ke stavu posadíte, během necelých deseti minut máte základní délku, která by měla vyhovovat všem zápěstím. Čím větší praxi v pletení budete mít, tím se bude přirozeně doba, kterou strávíte nad jedním náramkem, zkracovat.

Okraje spodní gumičky přetáhneme přes dvě gumičky nad ní Vznikne nám takovéhle uzlíkové očko Jak budou očka přibývat, začne vznikat náramek

Postup je celou dobu stejný. Přidáme barevnou gumičku, která je na řadě, a její okraje přetáhneme přes horní dvě gumičky, které jsou nad ní. Brzy uvidíte výsledek Vašeho snažení (je to úžasný a uspokojující pocit). Na každý náramek se spotřebuje zhruba 60 - 120 gumiček, záleží především na jeho požadované délce, která se bude u každého lišit... K dostání jsou velké sady gumiček na náramky, takže se nemusíte bát, že by Vám došly. Jakmile jste s délkou náramku spokojení, přichází finální proces, při kterém musíte náramek spojit. K tomu slouží přibalená esíčka a céčka.

Pokud chcete, aby konce náramku byly stejné, musíte skončit tou samou barvou, kterou jste začínali. U mě tak bude poslední gumička, jejíž strany budou přetažené přes horní dvě gumičky, fialová. Přetaženou částí pak stačí jednoduše prostrčit šikovný háček, kterým zajistíte to, že se Vám náramek nezačne bortit. Pak už stačí obě strany gumičky protáhnout otvory v esíčku a spojit je s druhým koncem. Nemusíte se bát, že by gumičky z esíček vyklouzly, jsou silnější a skvěle v nich díky tomu drží.

7 8 9

Náramky se staly velmi populárními po celém světě. Z Cheong Choon Nga se stal milionář, který však stále stojí nohama pevně na zemi a se svou rodinou stále žije ve svém starém domě a řídí své staré auto.

Náramky si oblíbili i takoví známí lidé jako jsou vévodkyně Kate, princ William, David Beckham, Julia Roberts nebo papež František. Americký moderátor Jimmy Kimmel si na sebe ve své zábavné talk show vzal dokonce celý oblek vytvořený právě z těchto gumiček, který byl později dražen a výtěžek z dražby šel na pomoc neziskové organizaci, která pomáhá rodinám s dětmi, které postihlo závažné onemocnění. Oblek byl vytvořen z více jako 3 000 gumiček.

Pleteme náramky z gumiček!