U produktů, které fungují na solární energii, ještě chvíli zůstaneme. Naposledy jsme tu měli článek o hračkách pro malé i velké fanoušky tohoto obnovitelného zdroje energie. Tentokrát zabloudíme k praktičtějšímu využití solárních panelů. Člověk bohužel nepatří k těm tvorům, kteří i ve tmě vidí dokonale, takže si musí trochu vypomoct, aby se mohl pohybovat bez zakopávání a narážení do věcí. Například venkovní osvětlení je zastoupeno rovnou několika druhy lamp a svítilen. My se zaměříme na ty ekologické, které fungují právě díky snadno získatelnou solární energii.

Taková osvětlení jsou velmi praktická, protože jim ke správné funkci stačí jen přístup k přímému dennímu světlu, ze kterého čerpají energii a sama se nabíjejí. Poslední dobou jsou velmi oblíbená zahradní svítidla, která se přidělají do země. V některých případech jsou svítidla šikovnou kombinací - mohou fungovat jen na solární energii nebo na energii, která se vytváří pohybem - točením kličky. Design takových svítilen je vskutku rozmanitý. Mají různé tvary a barvy, takže si můžete bez problémů vybrat ty, které se nejlépe hodí k Vaší zahradě.

Využít můžete i solárního lapače hmyzu, který lze zapíchnout do země nebo pověsit za háček vedle svítidel. Hmyz je k lapači přilákán a pak usmrcen. Na venkovním sezení už Vás nebude žádný hmyz otravovat.

Venkovní solární LED lampa  Solární lucerna LED se střídáním barev Solární lapač hmyzu

Dalším praktickým vybavením, které se bude hodit na každou zahradu, jsou přenosné svítilny, které nejsou k ničemu pevně uchycené. Většinou jsou velmi lehké a dá se s nimi bez problémů manipulovat. Používat je můžete v místech, kde není zabudované žádné osvětlení. Malé svítilny se dají využít při outdoorových aktivitách. Většinou jsou opatřeny šikovným popruhem pro snadnou manipulaci při přenášení. Závěsné lampy, které připomínají petrolejky, jsou také velmi praktické.

Tyto chytré svítilny se dají využít i doma, třeba když Vám vypadne elektřina, stanou se skvělým pomocníkem, kterého jistě oceníte.

Outdoorová 7 LED solární svítilna 16 LED solární lucerna 3 LED solární svítilna

Další velmi oblíbená svítidla jsou ta, která lze připevnit na stěnu. Svítidla pak mohou osvicovat Váš domů, cestu nebo schody, na které byste ve tmě neviděli. Stejně jako v předchozích případech existuje několik různých provedení, takže si z této široké nabídky jistě každý vybere. Vše záleží na Vašem vkusu. Máte rádi něco opravdu moderního nebo dáte na starou dobrou klasiku? Konečný výběr je jen a jen na Vás.

Solární lampa na zeď 6 LED solární nástěnná lampa  Venkovní solární nástěnná LED lampa

Pokud byste si nevybrali ani jednu z variant, jsou tu ještě jiná osvětlení, která by se Vám mohla zalíbit. Velmi moderní jsou zápustná osvětlení, která se dají zadělat do země. Lampy se také dají využít jako nasvětlení nějaké části Vaší zahrady, na kterou jste hrdí a kterou chcete dávat na odiv i v noci. Pokud chcete být hodně kreativní a máte rádi květiny, můžete si zahradu nebo byt vyzdobit solární lampou ve tvaru tulipánu. V čase Vánoc přijde vhod barevný dekorativní řetěz světýlek.

Zápustné solární světlo Venkovní solární lampa 4 LED solární lampa na zeď s čidlem pohybu

Velkou výhodou solárního osvětlení je nulová spotřeba elektrického proudu. Energii si světla vytváří sama, takže nejsou potřeba ani žádné drahé baterie, které by bylo potřeba doplňovat. Dlouhá životnost těchto lamp a světel je rozhodně dalším nepopiratelným kladem, který by mohl při pořizování venkovního osvětlení hrát v jejich prospěch.