Pojďte si hrát se solární energií

Sluneční nebo také solární energie je, jak sám název napovídá, čerpána ze slunce a stejně jako vodní a větrná energie patří k obnovitelným zdrojům. Za pomoci moderních technologií ze slunečního záření dokážeme vytvořit elektřinu nebo tepelnou energii. Podle některých názorů jde o ten nejšetrnější způsob získávání energie, který jen minimálně ubližuje životnímu prostředí, díky čemuž si získává stále více příznivců. Solární energie lze využít všelijak, tady je malá ukázka toho, jak úžasně se dají solární panely využít.

Kdo si hraje nezlobí. A když ten někdo navíc využívá hračky na solární energii, je to ještě lepší. Žádné rychle se vybíjející baterie, nabíjení v zásuvce přes noc - hračky na solární energii fungují díky solárními panelu, přes který se ze slunečního záření vytváří energie, která hračky rozpohybuje. Čím lepší mají paprsky přímého slunce nebo záření přístup k panelu umístěném navrchu hračky, tím více a déle bude moct hračka energii využít.

Velmi oblíbenými hračkami jsou ty v podobě zvířátek. Například roztomilá želvička s velkýma očima, která chodí a kýve hlavičkou. Ani model žabky nezůstane v klidu sedět, jakmile se jej dotknou sluneční paprsky. Stejně tak model pavouka, který se po zasažení zářením začne sunout, což jistě ocení především všichni arachnofobici.

Solární želvička ve 2 barvách Solární žabička Solární hračka ve tvaru pavouka

Asi nikoho nepřekvapí, že mezi nejoblíbenější solární hračky patří modely aut a lodí, se kterými si vyhrají nejen děti, ale i jejich páni otcové. Model lodičky se skládá ze snadno složitelných součástí, ke kterým nepotřebujete žádný další nástroj, aby k sobě správně pasovaly. Model autíčka, který tady máme ukázaný, je ještě speciálnější. Pohání ho nejen sluneční energie, ale také slaná voda. Pro venkovní používání se využívá solární pohon, pro vnitřní používání zase pohon vodní.

Sluncem poháněná lodička na hraní Autíčko poháněné slanou vodu a solárním pohonem

Pro ty nerozhodné existují i solární roboti, kteří se dají poskládat do různých tvarů. Máte tak úsporně rovnou několik hraček v jedné. Větráček, lyžar, vrtulník, pejsek nebo lodička, které si můžete složit podle nálady. I tyto modely se skládají z několika součástí a k jejich spojení není potřeba žádného dalšího nástroje, čímž se dá skvěle rozvíjet i dětská fantazie a manuální zručnost. 

6 v 1 solární sada Stavebnice robota na solární pohon Solar bot 6 v 1 - interaktivní hračka na solární pohon

Velkou výhodou solárních hraček je jednoznačně jejich minimální, v podstatě nulová, spotřeba. Nemusíte investovat do drahých nabíjecích baterií nebo plýtvat elektřinou ze zásuvky, která není získávána tak šetrným způsobem.

Snažte se být ekologičtí, myslete na budoucí generace!