Zdobíme rámečky

Ráda obdarovávám své blízké předměty, které sama vyrobím. Ačkoliv to bývají drobnosti, jejich hodnota vzroste tím, že do nich vkládám kousek sebe. A tak jsem se před nějakým časem dostala ke zdobení obyčejných rámečků a krabiček ze dřeva. Ráda bych Vám tedy představila pár svých výtvorů společně s pár tipy na jejich zdobení.

Nejlepší rámečky pro dekorování jsou ty, které jsou hladké a nelakované. Bývá sice pracnější je sehnat, ale když už se zadaří, udělám si jich slušnou zásobu. Čím širší je rám, tím více prostoru dostanete pro vytváření ozdobných prvků.

Jakékoliv zdobení vynikne na barevném podkladu. Žádné speciální barvy na dřevo však nejsou nutné. Vždy si vystačím s temperami či barevnými tušemi. Nevýhodou temper je, že po zaschnutí barví a jejich barvy jsou často tvrdé. Pro změkčení odstínu a zachování stálosti barev do nich vždy přimíchám trochu tekutého lepidla.

Zdobit se dají rámečky snad čímkoliv. Miluji na tom tu širokou škálu možností. Použít lze textilní ozdoby, různé nálepky, výstřižky, konfety, stužky či výborné jsou dekorace na nehty.

Nálepky na nehty v kovových odstínech

Výhodou těchto nálepek je, že jsou už samy o sobě opatřeny lepící vrstvou, takže se snadno aplikují a drží velmi dobře. Na obrázcích vidíte, že jsem se nechala unést jednoduchostí a přesto estetičtičností jednoduchého zdobení a vrhla se i na dřevěné krabičky.

 

Disko lesk flitrů

Třpytivé našívací flitry dodají rámečku zajímavé odlesky ať už od paprsků slunce procházejících skrz okno, či od umělého osvětlení. Pro jejich upevnění je pak potřeba kvalitní lepidlo, aby postupně odzoby neodpadávaly. Na závěr je nezbytností pořádná vrstva matného laku ve spreji.

Jarní kvítí

Barevné kytičky vyniknou na černém pozadí. V takovém případě se mi osvědčila černá tuš, která je krásně tmavá a nezanechává stopy. Výhodou této dekorace je její velikost – 1 cm. Manipulace je velmi snadná a na větší spodní plochu se dobře nanáší tekuté lepidlo.

Hvězdný třpyt

Rámeček jsem opět natřela černou tuší, ale tentokrát jsem barvu nenechala zaschnout. Naopak dokud byla vrstva čerstvá, libovolně jsem na rámeček směrem od protilehlých rohů rozmístila drobné ozdůbky na nehty.

Krajkové romance

Nemáte-li moc trpělivost s lepením drobných částeček, pak se přímo vybízí zdobení krajkou, kterou můžete v zadní části přichytit připínáčky. Pokud je krajka větší, či přeci jen chcete složitější aranžmá, dobrá jsou některá tekutá lepidla, která po zaschnutí zesklovatí a nejsou vidět.

Mozaika

Poslední krásná dekorace rámečku vyžaduje trpělivost. Papírové lesklé stužky nemusí nutně sloužit jen ke zdobení dárečků. Nastříhala jsem je na menší části, které jsem pak za pomoci tekutého lepidla lepila do mozaiky, která krásně vynikne na tmavém pozadí a k tomu odráží světlo, takže drobné kousky vytváří metalický efekt.

Na závěr si dovolím připojit ještě pár tipů na předměty z našeho sortimentu, které jsou vhodné pro zdobení:

Nalepovací ozdoby na nehty ve tvaru srdíček

Nalepovací červené nebo bílé kamínky na auto 

 Ozdboné třpytivé kamínky ve tvaru srdce

Barevné pásky

Fimo tyčinky v různých motivech

Jestli jste našli v mém článku inspiraci a rozhodli jste se zdobení rámečků a dalších předmětů také zkusit, budeme rádi, když se s námi o Vaše zkušenosti, rady a tipy podělíte.