"In vino veritas." – „Ve víně je pravda."

Pro milovníky vína

Pochutnáváte si rádi na dobrém víně? Je rozdíl mezi pitím vína a skutečným vychutnáváním vína. Gurmáni, kteří rádi víno pijí, ví, že je nutné proniknout do jeho tajemství. Nechte se inspirovat našimi radami. Představme si nyní základní dělení vín.

Druhy vín

    - dle kvality

   - dle barvy

   - dle podílu zbytkového nekvašeného cukru

Dle kvality

 Dle Evropské unie, která stanovuje hranice a kvóty se nyní dělí na: vína a vína odrůdová.

Odrůdová vína jsou vyrobena pouze z hroznů z domácí produkce registrovaných odrůd. Tyto odrůdy musí dosáhnout minimálně 15 stupňů cukernatosti.

Dle barvy

 Vína bílá, červená či růžová. Pojďme si objasnit rozdíly v jednotlivých barvách vín.

Bílé víno 

Víno se vyrábí jak z hroznů zelených a bílých, ale také z růžových, červených i modrých. Proto, aby víno bylo průzračné, se používá tzv. rmut, tedy hrozny bez stopek a jadérek, které se nechají zkvasit. Zvláštní označení mají bílá vína vyrobená z jadérek červených či modrých, říká se jim klatery.

Červené víno

 Charakteristickým znakem vín je jejich výroba. Jsou vyrobeny pouze z modrých hroznů. Rmut se však nelisuje ihned, jako tomu je u vín bílých, ale nechá se několik dnů vykvasit. Ze slupek se maceruje patřičná barviva, která dodají vínu krásnou červenou barvu. Kromě barviv se do vína přidávají i tříslovité látky, které zajišťují červenému vínu jeho charakteristickou chuť.

Růžové víno

 Vyrábí se z červených či modrých hroznů nebo také smícháním bílého a červeného perlivého vína. Při výrobě vína z modrých hroznů je podstatné zkrátit proces macerace, tedy vyluhování, proto aby se do vína dostalo pouze určité množství barviva.

Dle zbytkového nezkvašeného cukru rozdělujeme vína na: vína suchá, polosuchá, polosladká, sladká.
Nejprve si ujasníme pojem zbytkový nekvašený cukr. Tento cukr ve vínu zůstal po dokončení procesu kvašení a má velký vliv na výslednou chuť vína. Čím je tohoto cukru ve vínu více, tím má víno sladší chuť. U žen je velmi oblíbené víno polosladké.

Teplota vína

Teplota vína je velmi důležitá zejména kvůli výsledné chuti a vůni vína. Chladíme přiměřeně, nejlépe o 2°C níže. Bílá vína, vermuty a dezertní vína podáváme při teplotě 8-12 °C. Bílá vína suchá, pijeme při teplotě 9-11°C. Růžová vína podáváme při teplotě 10-13 °C, polosladká červená vína při 13-16°C. A neopomeneme sladká vína, která nejlépe chutnají při pokojové teplotě 16- 19°C. Pro změření přesné teploty vína použijte např. Teploměr na víno s dřevěným vrškem nebo Digitální teploměr na víno.

Teploměr na víno s dřevěným vrškemDigitální teploměr na víno

Pro kvalitní podání nápoje Vám poslouží Stylová nálevka na víno. Chcete být originální a vychutnávat si víno z originální sklenice? Originální designová sklenička na víno je výbornou volbou. 

Originální designová sklenička na víno

Výbornými pomůckami pro otevření lahve jsou následující produkty, např. tato vývrtka či vakuový otvírák na víno, který zauručuje velmi snadné vyjmutí korku z lahve.

Otvírák a vývrtka na víno - 2 v 1 Vakuový otvírák na víno

Chtěli byste být originální a potěšit své blízké originálním dárkem? Páková vývrtka na víno je výbornou variantou. Díky ní lahev otevřete bez většího úsilí během okamžiku. 

Páková vývrtka na víno

Nezapomeňme ani na doplňky v kuchyni. Vystavte lahve ve stylových stojanech na víno. Designovým držákem na víno ve tvaru lasa nebo nevšedním řetězovým stojanem okouzlíte své hosty. Další produkty naleznete v kategorii Do kuchyně.