Pokud jste propásli brzké jarní sázení, neztrácejte hlavu, stále máte šanci si ještě na léto vypěstovat několik okrasných rostlinek či druhů chutné zeleniny. Potřebná semínka naleznete v naší sekci Skladovky. Dodání je do 3 dnů, takže můžete co nevidět sázet.

Česneková pažitka

Pažitka je bohatým zdrojem vitamínu C. Díky její česnekové příchuti se hodí na dochucování různých druhů pokrmů. Potřebuje slunné vzdušné polohy, nevadí jí lehčí půda s dostatkem dostupného vápníku. Výsevy se provádí do skleníku v srpnu a sadbu na trvalé stanoviště provedeme v březnu příštího roku. Stejně tak se může provést přímý výsev v květnu. Ke zdárnému vývoji stačí přihnojit vhodným hnojivem v případě potřeby. Pokud ji pěstujeme jako rostlinu v nádobě, můžeme ji dodávat živiny jako pokojovým rostlinám ve formě hnojivového roztoku. Pokud rostliny kvetou, nejsou vhodné k jídlu, až když je květenství zralé.

20 semínek česnekové pažitky 

 

Kustovnice - goji

Plody plné vitamínů, stopových prvků a aminokyselin a vysokým podílem bílkovin - to je kustovnice. O této úžasné rostlině se v poslední době mluví zejména díky jejím léčivým účinkům. Má příznivý vliv na snižování krevního tlaku, snižování cholesterolu či posilování imunitního systému. Kustovnice je možné si vypěstovat i doma v květináči. Jak na to? Semínka necháme vyklíčit na mokré vatě. Semena by měla začít klíčit postupně asi za týden až 10 dní. Poté je zasaďte do zásadité půdy s podílem písku a kompostu (pH okolo 8). Goji hnojte výhradně organickými hnojivy a rozhodně se vyhněte chemickým pesticidům. Jen tak získáte Goji se všemi živinami a zdravými látkami. Zalévat doporučejeme spíše méně.

40 semínek kustovnice - goji 

 

Fialový květák

Pokud máte rádi květák a netradiční barvy zeleniny, můžete si vypěstovat na své zahrádce tento extravagantní květák. Pěstování květáku je poměrně náročné. Květák vyžaduje vhodné stanoviště na půdě s dostatkem vláhy a živin. Květák pěstujeme v lehčích hlinitých půdách s vysokým obsahem humusu, které netrpí sléváním a na slunném stanovišti. Semena vyséváme v dubnu až květnu. Květák zaléváme ke kořenům, nikdy ne na listy. Pokud je sucho, květák zaléváme nejméně jednou za 14 dní dávkou 22 l na 1 m2 osazené plochy. Pozor však na přemokření půdy.

Fialový květák - sada 20 semínek 

 

Řepa salátová růžovobílá

Řepa salátová je oblíbená dvouletá zelenina. Osivo vysazujeme přímo na trvalé stanoviště od dubna do června a za čtyři měsíce, tedy od srpna do října, můžeme sklízet. Semena by měla přijít 2–3 cm do země, do sponu 30×10–15 cm. Během vegetace půdu kypříme a odplevelujeme. V případě potřeby zavlažujeme. Řepu nehnojíme organickými hnojivy, protože kumuluje v kořeni dusičnany. Jinak bychom měli během vegetace dodat dostatečné množství živin prostřednictvím průběžného hnojení komplexním hnojivem s mikroprvky, zejména s bórem. Řepa je vynikající v zeleninových salátech, nebo nakládaná. V průmyslu se z ní extrahuje barvivo na potravinářské účely. Bulvy obsahují 7–10% sacharidů, 2% vlákniny, množství vitamínu C, draslík, vápník, sodík a celou řadu organických kyselin jako například kyselinu vinnou a jablečnou. 

Řepa salátová růžovobílá - balení 10 semen 

 

Toto samozřejmě není vše, co si můžete letos ještě stihnout vypěstovat, možná Vás v našich skladovkách zaujmout i následující semínka:

 

100 semínek paulownia tomentosa - okrasná dřevina Mangold Rhubarb Chard - balení 100 semen 20 semínek - Pithay (dračí vejce) Kokarda spanilá - 50 semen 

 

 

Přejeme Vám hodně zdaru při pěstování a bohatou úrodu!