Pro ty, co rádi pečou různé dortíky či koláče, jsme vyzkoušeli zdobení s pomocí šablon se čtyřmi různými motivy. Všechny různé kuchyňské potřeby, vychytávky či nejrůznější pomůcky na zdobení dortů, a to nejen fondánových, najdete v sekci Do kuchyně.

    Dekorační šablony na dort - 4 ks v balení  Dekorační šablony na dort - 4 ks v balení  Dekorační šablony na dort - 4 ks v balení  Dekorační šablony na dort - 4 ks v balení

Pečení korpusu

Abychom vůbec měli co zdobit, je potřeba si upéct či koupit již hotový korpus. Pokud si chcete upéct piškot domácí (průměr formy 19,5 cm), budete potřebovat:

  • 120 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/3 prášku do pečiva
  • 1 lžíci kokosu, oříšků či kakaa (podle chuti)
  • 1 lžíci oleje
  • 6 lžiček vroucí vody
  • hrubou mouku a máslo (na vymazání a vysypání formy)

 

Šablony mají průměr 19,5 cm, což je samozřejmě menší než klasická dortová forma (26 cm). My jsme proto použili starou dobrou remosku, která svymi rozměry šabloně přesně odpovídá. Menším rozměrům jsme také přizpůsobili výše uvedené množství ingrediencí.

Jako první vyšleháme cukr s celými vejci, dokud nám hmota pěkně nenabyde. Pak přidáme 6 lžiček vroucí vody, lžíci oleje a opět chvíli šleháme. Na závěr přisypeme smíchanou polohrubou mouku s přáškem do pečiva a kokosem. Těsto přelijeme do připravené remosky, kterou jsme si předtím vymazali máslem (na dno je vhodné umístit vystřižené kolečko z pečícího papíru, které přilepíme máslem, usnadní se nám tak vyklápení dortu z remosky a povrch dortu bude krásně hladký) a vysypali hrubou moukou. Dáme péct do trouby cca na 20 minut na 160 °C. První 2-3 minuty necháme pomocí lžičky či vařečky troubu mírně pootevřenou, aby korpus moc rychle nevyskočil, pak troubu zavřeme. Až se okraje korpusu začnou odlepovat od formy, můžeme zkusit do korpusu píchnout špejlí, pokud zůstane suchá, máme hotovo a korpus můžeme vyndat a nechat 2-3 minuty odstát. Poté jej vyklopíme na připravený podnos a můžeme začít plnit a zdobit. 

Na náplň budeme potřebovat:

  • 1 zakysanou smetanu
  • 1 smetanu ke šlehání (33 %)
  • cukr moučku dle chuti
  • ztužovač šlehačky

 

Zdobení se šablonami

Korpus v půli rozřízneme (pokud je vyšší, můžeme proříznout i 2 x) a naplníme připraveným krémem. Nyní se můžeme pustit do zdobení. Jako první jsme vyzkoušeli šablonu na bílém krému, který jsme si stěrkou hezky vyrovnali. Aby se nám šablona při zdobení na krém nepřilepila, pomohli jsme si klasickými špendlíky, které jsme na pěti místech zapíchali do korpusu, aby se šablona nedotýkala povrchu dortu a přitom byla zároveň co nejblíže pro dosažení co nejlepšího výsledku. Poté už stačí vzít pouze sítko s kakaem a posypat jím celý dort. Opatrně sundáme šablonu a dekor je na světě.

Šablona

Abychom pro Vás mohli vyzkoušet všechy šablony, upekli jsme korpusy ještě tři. Tentokrát jsme zvolili inverzní variantu - tmavý podklad, světlý dekor. Jako podklad se nejlépe hodí tmavá poleva, kterou dort polijeme a necháme ztuhnout. Zde již šablonu můžeme zcela přiložit na dort (je dobré si ji na několika místech přišpendlit, aby zůstala po celou dobu na jednom místě) a následně opět se sítkem, tentokrát s moučkovým cukrem, posypeme. Povrch dortu je před přiložením šablony dobré mírně navlhčit, aby se cukr na polevě lépe uchytil.

Kytkovaná šablona 

Jednu šablonu jsme zkusili použít nikoli v kombinaci s cukrem, ale s krémem, který jsme si obarvili různými potravinářskými barvami. Opět jsme si přišpendlili šablonu a pak obyčejným štětcem (čistým) krémem vyplnili šablonu dle fantazie a následně jí opatrně sejmuli.

Dekorační šablona

Šablony jsou ideální, pokud potřebujete rychle nazdobit dort či koláč: Samotné zdobení (kromě poslední varianty s krémem) nezabere více jak pár minut a to včetně snadného umytí použitých šablon.

Dekorační šablony  

 

Tak neváhejte a dejte průchod své fantazii při zdobení Vašich cukrářských výtvorů!