Čekáte návštěvu, chcete vyrobit originální dárek či Vás jen tak honí mlsná? Ve všech případech jistě zabodujete s domácími čokoládovými bonbóny plněnými oříšky či ve tvaru zvířátek. Jejich výroba není nijak složitá a zvládne je každý během chvilky.

 

Silikonové formičky na muffiny ve tvaru srdce - 20 kusůSilikonová forma na led ve tvaru obálekForma na led ve tvaru srdíčekForma na led/čokoládové pralinky ve tvaru prasátek

 

Jednoduché silikonové či papírové košíčky jsou vhodné na čokoládové košíčky plněné různými typy oříšků. Čokoládové bonbóny ze silikonových platíček s různými motivy vypadají velmi dobře po vyklopení z formy. Malí čokoládoví čuníci budou středem pozornosti hlavně u malých dětí. Nám se velmi zalíbila formička ve tvaru tučňákůAby bonbóny byly zajímavější, udělali jsme dva druhy čokolády. Jednu bílou s kokosem a druhou kakaovou.

 

Bílá čokoláda s kokosem

Příprava na bílou čokoládu

  Potřebujeme:

  125 g ztuženého tuku

  100 g moučkového cukru

  50 g kokosu

  50 ml mléka na zředění

 

 

 

Ve vodní lázni rozpustíme nakrájený tuk, do kterého vmícháme odvážený cukr a kokos. Můžeme doředit trochou mléka. Za stálého míchání vytvoříme hladkou hmotu. Důležité je dbát na to, aby nám směs nazačala vařit. Pak by se mohl začít tuk oddělovat. 

Parní lázeň vytvoříme nejlépe ze dvou hrnců s ušima. Do spodního dáme vařící vodu a na mírném ohni udržujeme horkou vodu. 

Hotovou směs rozléváme do připravených formiček. Vhodné je použít i polévkovou lžíci, díky které půjdou lépe naplnit menší formy. 

 

Ukázka vodní lázněFormičky na čokoládu

 

 

Tmavá čokoláda

Příprava na tmavou čokoládu

  Potřebujeme:

  125 g ztuženého tuku

  100 g moučkového cukru

  50 g kakaa

 

 

 

 

Postup u výroby tmavé čokolády je totožný s tím, který jsme již uvedli u světlé verze. 

Bílou a tmavou čokoládu můžeme různě vrstvit a prokládat oříšky. U tučňáků jsme využili jejich tvaru a do bříška umístili světlou čokoládu a poté zbytek formičky vyplnili tmavou. Na dozdobení můžete použít i různé cukrářské kuličky, hoblinky, lentilky či gumové medvídky. Dobré jsou i čokoládové košíčky s kousky marshmallow. Hotovou čokoládu pak dáme ztuhnout do ledničky.

 

Čokoládové bonbónyČokoládový tučňák

 

Výroba domácí čokolády není žádná věda. Naopak se s ní dá kouzlit a vytvářet neodolatelné dobroty.