Stop klíšťatům

Klíště! Už jen při vyslovení tohoto slova nejednomu z nás běhá mráz po zádech. Někdo při cestě do přírody navléká (téměř rytířské) brnění, jiný se zahalí do chemického oparu repelentů a ten třetí by celý les zlikvidoval. To my volíme méně invazivní řešení. Podivejme se na to, jak vytáhnout klíště, když už k nějaké té nehodě dojde. 

Odstranění klíštěte

Jak vyndat klíště? To je otázka, kterou si každé léto klade mnoho z nás. Pokud se do vás tento malý parazit zakousne, je odstranění klíštěte nezbytné. Pomine-li nepříjemný pocit, klíšťata jsou přenašeči závažných nemocí (klíšťová encefalitida, borelióza) a není radno si s nimi zahrávat. Jak tedy správně vytáhnout klíště? 

1. Připravte si gumové rukavice, desinfekci a pinzetu
2. Nasaďte si rukavice, místo zakousnutí desinfikujte a pomocí pinzety s klíštětem kývejte sem a tam
3. Klíště se kývaním uvolní a po vyjmutí místo opět desinfikujte
4. Pokud se klíště přetrhne a nevyndá celé, vyhledejte lékaře
5. Klíště zlikvidujte spálením v papíru nebo spláchnutím do záchodu
6. V případě zarudnutí místa vyhledejte lékařskou pomoc

Kousnutí klíštětem se bohužel nevyhýbá ani čtyřnohým mazlíčkům. Každý, kdo má pejska může potrvrdit, že vyndavání klíšťat není nic příjemného. My však máme v nabídce pár produktů, které mohou celou tuto proceduru usnadnit. V první řadě je vhodné mít obojek proti klíšťatům. Funguje jako forma prevence před klíšťaty. V ideálním případě pak další dva produkty nebudete vůbec potřebovat. Pokud se však stane, že pejsek si z lesa nějaké to klíště přeci jen přinese, přicházejší na řadu kleštičky na klíšťata nebo odstraňovač klíšťat.

Obojek proti klíštatumKleštičky na klíšťataOdstraňovač klíšťat

Ať už se lesu vyhýbáte nebo ne, nezapomeňte, že klíště může mít každý. A ačkoliv tato malá zvířátka téměř nevidíme, opravdu je na místě být opatrný a správně vybaven. Hodně štěstí!