Obojky

Dnes si společně posvítíme na obojky pro psy. V dnešní době existuje celá řada obojků, které jsou vyrobené z těch nejrůznějších materiálů. Jsou tu obojky nylonové, kovové, kožené nebo třeba koženkové. Samozřejmě je na výběr také z široké škály různých provedení a barev. Při pořízení správného obojku je také nutné myslet na jeho velikost. Obojek by neměl být příliš malý, aby vašeho mazlíčka neškrtil, zároveň by však neměl být příliš velký, aby se z něj pejsek nemohl vyvléknout, čímž by mohl ohrozit sebe i své okolí.

Vždy je dobré změřit obvod pejskova krku, díky čemuž budete mít hned lepší představu o tom, jak velký obojek by měl být. Většina nylonových obojků je nastavitelná, což se může hodit především v době, kdy pes ještě roste. Když obojek začne být příliš těsný, jednoduše jej o něco prodloužíte. Bez obav však můžete pořídit několik obojků, které pes unosí jako štěně, dorostenec i dospělý jedinec. Po nasazení obojku by se měly mezi kůži vašeho pejska a obojek vejít dva prsty (ukazováček a prostředníček), obojek by však neměl jít přetáhnout přes pejskovu hlavu.

Obojek s tlapičkami Obojek pro psy se šátkem - červený

Obojky jsou vhodné pro rekreační procházky i na výcvik. Protože je obojek situovaný v přední části těla, snáze se pejsek usměrňuje a ovládá, což může být velké plus při výcviku základní poslušnosti. Obecně platí, že je pro běžné nošení ideální pohodlný obojek, který pejskovi nebude nijak překážet. Vhodné jsou tak obojky nylonové nebo kožené. Ty navíc nebudou poškozovat srst, která se v jejich okolí nachází.

V naší nabídce najdete velké množství obojků, které jsou dostupné v různých variantách. 

Zaujmout by vás mohl například reflexní obojek pro psy. Ten můžete používat například za snížené viditelnosti nebo při procházkách za tmy. Pokud na hranu obojku dopadne světlo, zase se od něj odrazí. Větší přehled tak budete mít o svém pejskovi vy i lidé nebo řidiči ve vašem okolí. Předejít tak můžete velmi nepříjemným situacím. Mrknout se můžete na reflexní obojek s rolničkou nebo reflexní obojek v černé barvě.

Reflexní obojek s rolničkou Reflexní obojek

Další variantou jsou svítící LED obojky. Stačí zmáčknout tlačítko a nylonový obojek se rozsvítí. Tyto obojky jsou vhodné na noční venčení, kdy tak budete mít pejska neustále pod kontrolou. Obojek je napájen baterií, kterou lze podle potřeby vyměnit. Životnost obojku je tak velmi dlouhá. Nejčastějším typem používaných baterií jsou baterie CR2016. U LED obojků si také můžete vybrat ze tří svítících režimů. Rychle blikající světlo, pomalu problikávající a permanentně svítící.

(Požádala jsem svého ročního zlaťáka Jamieho, aby s obojkem zapózoval. Z osobních důvodů však odmítl, protože růžovou prý nosit nikdy nebude, eh.)

Svítící LED obojek pro domácí mazlíčky - na výběr z 5 barev Svítící LED obojek pro domácí mazlíčky - na výběr z 5 barev

Zmínit můžu také kovové a elektronické obojky. Ty se používají především při výcviku živějších pejsků, které díky nim snáze usměrníte. Kovový obojek je hodně úzký a je složen z několika větších nebo menších ok. Může být stahovací nebo polostahovací. Tento obojek může být nevýhodou u psů s dlouhou srstí, kterou mohou očka vytrhávat. Elektronické obojky by měly patřit do rukou psovodům, kteří vědí, co dělají. Obojek vysílá elektronické nebo vibrační signály, kterými můžete psa ovládat. Nemyslete si však, že nevychovaného psa pár vibračních signálů napraví – může se totiž stát pravý opak.

Pokud uvažujete o pořízení elektronického obojku, je vhodné si nastudovat co nejvíce dostupných informací. Elektronický obojek v rukách laika může totiž napáchat mnohem více škody než užitku.

V případě, že váš pejsek na vodítku táhne nebo je neposedný, můžete vyzkoušet výchovnou ohlávku. Ta se psovi nasadí stejně jako koni přes hlavu a tlamu. Díky stahovacímu systému a šikovnému umístění na psí tlamě můžete pohyb psa lépe kontrolovat. Jakmile za vodítko zatáhnete, ohlávka se stáhne psovi kolem čelisti. Hlava pejska se otočí směrem k vám, čímž se odvrátí jeho pozornost od čekoholiv, co ho předtím zaujalo.

Pokud nepatříte k fanouškům obojků a raději volíte možnost psího postroje, vyberete si i v naší nabídce. Nasazení postroje může být sice z počátku trochu výzva, ale stačí trocha cviku a budete profíci. I při výběru postroje je samozřejmě důležité věnovat pozornost rozměrům, kterých je v tomto případě o něco více. Je potřeba změřit obvod krku, hrudníku a délku od krku k ocasu. Podle těchto rozměrů pak můžete zvolit vyhovující velikost.

Postroje jsou vhodné pro malá i velká plemena psů. Majitele malých plemen by mohl zaujmout postroj ve veselých barvách, který září všemi barvami duhy. K vyfocení postroje s vodítkem jsem si od Jamieho vypůjčila krysáka Ferdu, ale jak můžete vidět na fotce níže, jeho lakomé já se mnou nemělo příliš trpělivosti, hehe.

Postroj ve veselých barvách pro menší psy

K obojku i postroji můžete svému mazlíčkovi pořídit také identifikační schránku pro psy, do které na malý papírek stačí napsat základní informace a kontakt na vás – ideálně telefonní číslo, na kterém budete neustále k zastižení. Tato maličkost může zařídit, že se k vám při ztrátě pejsek vrátí a to i o dost rychleji. Schránku stačí připevnit na připínací kroužek. Nikterak nebude překážet v manipulaci s obojkem nebo vodítkem. A pejskovi také rozhodně vadit nebude :)

Identifikační schránka pro pejsky Identifikační schránka pro pejsky

Navštívit můžete také naši samostatnou kategorii Obojky a vodítka, kde si můžete prohlédnout všechny naše aktuální produkty.