Dočasné tetování: styl tattoo nanečisto

Tetování je takovou úpravou těla, při které se vpravuje barvivo do kůže. Využívá se při tom různých technik, které jsou kulturně podmíněny. Barvivo se vtírá do vpichů, provedených pomocí jehel, tetovací pistole, trnů, třísek apod.

Pojem tetuáž pochází z Polynésie, kde se tetování těší velké oblibě. V odlišných částech světa má tetování dlouhou tradici. Rozšířené bylo např. u Indiánů v Americe, dále pak v Africe, na Samoi či v jihovýchodní Asii. Přímé důkazy o této úpravě měkkých částí těla sahají do období před pěti ticíci lety (nálezy mumifikovaných potetovaných těl z Alp, Sibiře a z raného Egypta).

Tetuáž má mnoho funkcí a forem, což souvisí s kulturou, společenským uspořádáním a chováním. Potetovaní lidé o sobě nevědomky sdělují informace a vyjadřují roli a funkci svého sociálního statusu.

Důvodů, proč se lidé nechávají tetovat, je mnoho, lze zmínit náboženské, magické a léčitelské. U některých etnických skupin má tetování ochranou funkci, u nás zejména tu zkrášlovací.

V dnešní době popularita tetování stoupá, přesto však u některých jedinců vyvolává negativní pocity a je vnímáno ve spojitosti s kriminalitou. Ne každý, kdo je potetovaný, s touto úpravou zevnějšjku souhlasí. V některých zemích je formou individuálního či skupijnového trestu - dříve se takto v Evropě označovaly prostitutky či zbabělí bojovníci. Tetuáž se používala i při vyloučení lidí ze společnosti -  např. židovská hvězda používaná k identifikaci pronásledovaných židů ve 40. letech 20. století. V Japonsku jej používala mafie a tak je na některá veřejná místa potetovaným vstup zakázán. Evropa se k tetování začala stavět negativně v 8. století, po rozmachu křesťanství, přestože původně sloužilo k rozpoznání křesťanů v období jejich pronásledování. V Evropě byla tetuáž ještě nedávno chápána jako záležitost lidí z okraje společnosti (lidé z cirkusu, vězni, cestovatelé) a mohla člověku znemožnit možnost kariéry v určitých oborech. Oblíbenou se stala v posledních desetiletích. 

Existuje několik druhů tetování. Nejčastější je stálé tetování, jehož barva je permanentní. Motiv a místo pro tetování by si měl každý dobře promyslet, aby později svého rozhodnutí nelitoval. Toto tetování je možné odstranit broušením, chirurgickým zákrokem,  laserem nebo překrytím jiným tetováním.

Popularity nabývá i tetování hennou. To vzniká pomocí pasty, která se vyrábí z rostliny henna. Její aplikace je bezbolestná a kresby pak drží na kůži několik dní až týdnů.

V dnešní době narůstá také obliba dočaného tetování. Hitem letošního léta se stalo dočasné tetování v metalických barvách, které k nám konečně dorazilo ze zahraničí. Toto tetování vynikne zejména na opálené pokožce. Vaše kůže se bude lesknout ve zlaté či stříbrné barvě. Metalické tetování bude připomínat šperk, který tak v létě můžete odložit. V nabídce je nepřeberné množství motivů, jistě si najdete ten, který sedne právě Vám.

Dočasné tetování ve zlaté a stříbrné barvě - náramky Dočasné tetování - peříčka a motýlci Různé druhy tetování v metalických barvách

Za zmínku stojí metalické dočasné tetování v jemném designu či dočasné metalické tetování připomínající šperky. Milovnice výraznějších ozdob by mohly ocenit např. dočasné tetování ve zlaté a stříbrné barvě - náramky, pro romanticky založené ženy je tím pravým dočasné tetování v designu krajky.

Dáváte-li radši přednost klasickému černému tetování, mohlo by Vás zaujmout např. dočasné tetování s ptáčky či dočasné tetování - andílek. Pro drsnější typy žen máme dočasné tetování - smrt s křídly nebo dočasné tetování - kříž s lebkou a mnoho dalších.

Tetování s motivem motýlka Dočasné tetování s ptáčky Dočasné tetování - andílek

Obdivujete-li barevnější tetování, můžete si pořídit např. 3D tetování s motivem motýlka.

Dočasné tetování má mnoho výhod, je bezbolestné, můžete střídat místa jeho umístění a nikdy Vás neomrzí. Tak proč ho nevyzkoušet? Projít si můžete celou kategorii Dočasné tetování, kterou jsme těmto ozdobám věnovali.