Koření z celého světa

Je velmi těžké představit si život bez koření, které dnes a denně vylepšuje chuť a aroma našich oblíbených pokrmů. Koření se vyrábí z čerstvých nebo sušených částí rostlin už desítky tisíc let. Asi nebude žádným velkým překvapením, že první písemné zprávy o koření pochází z Číny, kde s ním také probíhaly první obchody. Cenová hodnota koření se v minulosti rovnala ceně zlata, dnes už naštěstí můžeme pořídit prakticky jakékoliv koření za přijatelné ceny. Kromě samotného koření existují nejrůznější směsi, které jídlo provoní a dodají mu tu správnou chuť, kterou požadujeme. Velká většina koření pochází z tropů a jeho místních rostlin, ze kterých se využívají listky, semena, květy či kořeny.

Velký rozkvět obchodu s kořením nastal ve středověku po skončení křížových výprav, kdy se koření stalo opět o něco dostupnějším. I tak jeho ceny byly velmi vysoké. V dnešní době již koření nepatří k málo vzácným zdrojům. Vlastní produkcí koření se může pyšnit prakticky každá země světa, mezi které patří i Česká republika. Pokrmy tak můžete dochucovat českým kmínem, koriandrem, fenyklem, anýzem, různými druhy hořčice, jalovcem nebo kořeninovou paprikou. Vyrábí se samozřejmě i velké množství kořenících směsí, mezi které patří například kari, směs pěti koření nebo koření na grilování.

Koření z celého světa Koření z celého světa

Koření můžeme dělit tradičním způsobem a to na ostrá koření, mezi která patří černý a bílý pepř, chili, zázvor nebo hořčice. Mezi jemná koření můžeme zařadit lahůdkovou kořeninovou papriku nebo koriandr, který se užívá například při nakládání zeleniny, hub nebo při ochucování a nakládání masa. Další velmi rozsáhlou kategorií jsou koření aromatická. Do této skupiny patří výrazná skořice, hřebíček, fenykl nebo kopr. Oblíbené je i bylinkové koření, jako je bazalka, majoránka, tymián nebo bobkový list.

Koření můžete dostat celé nebo mleté, do každého typu pokrmu se hodí jiná konzistence. Například při nakládání zeleniny a hub bude pravděpodobně koření v celé podobě lepší volbou. Do jemných omáček a krémových polévek se naopak bude hodit koření již namleté... Radost u nás budou mít určitě milovníci ostrých jídel. Například extra pálivé chilli pro silné povahy je u nás dostupné v mleté i celé podobě. Pálí jako čert, ale mexická a indická jídla, která v sobě ostřejší nádech potřebují, dostává na úplně jinou úroveň. Hodit by se Vám mohla i pikantní směs na ryby nebo pálivé kari, které snad nedokáže zkazit žádný pokrm.

Koření z celého světa Koření z celého světa Koření z celého světa

Nabízíme také velké množství už připravených směsí koření, kterými jídla dochutíte a už žádné jiné koření přidávat nepotřebujete. Pochutnat si tak můžete na výborných obědech a večeřích, které zachutnají celé rodině. Mezi oblíbené patří například koření na kebab, které se hodí pro všechny druhy masa, koření na kuřecí rizoto, které podtrhne jeho chuť a vůni, nebo indické koření na zeleninu, které udělá radost všem, kteří si nejradši ze všeho dají tepelně upravenou zeleninu.

S blížícími se letními měsíci bude potřeba oprášit domácí gril, na kterém můžete připravovat ty nejrůznější marinovací směsi podle Vaší chuti. Pokud si však nejste jisti tím, že dosáhnete požadovaného výsledku, stačí sáhnout po některé z již připravených směsí. Například po směsi grilovacího koření Tandoori Masala nebo koření na barbeque, díky kterým maso získává velmi specifickou chuť, do které se zamilujete Vy i Vaše návštěvy.

Koření z celého světa Koření z celého světa Koření z celého světa

Koření doporučujeme skladovat v pevně uzavřených balíčcích nebo nádobkách, do kterých se nedostanou žádné nečistoty, a to ideálně v suchu a temnu. Využít můžete i různých mlýnků na koření, zaujmout by Vás mohl například univerzální mlýnek na koření z nerezové oceli nebo nádobka na koření s mlýnkem. Čerstvě namleté koření si jiště oblíbíte. A pokud patříte ke gurmánům, kteří si rádi pochutnají, ale nemají čas na dlouhou přípravu jídla, můžete zkusit tento jednoduchý recept, který je během pár minut hotový.

Potřebovat budete špagety, tuňáka, kari koření a sojovou omáčku... Špagety uvařte v osolené vodě, slijte a přendejte na pánev s rozpálenou kapkou oleje. Špagety do zlatava orestujte a po chvíli k nim přidejte kousky tuňáka, kterého nechte také lehce zarestovat. Pro dodání barvy můžete přidat najemno nakrájený pórek. Dobrou chuť!