Ozdobte se krásnými šperky

Šperky patří k oblíbeným doplňkům už po celá tisíciletí. Archeologické nálezy ozdobných šperků jsou i 100 000 let staré. Jde o šperky z provrtaných mušlí, z nichž byly vytvářeny jednoduché náhrdelníky, náušnice nebo spony. Kromě mušlí se využívaly i provrtané zvířecí zuby a hliněné korálky, které později vystřídaly korálky skleněné... Ve starověkém Egyptě, Mezopotámii nebo Řecku už nebyly ručně zpracované šperky z drahých kovů žádnou raritou. Tyto šperky si však mohla dovolit jen bohatá vrstva obyvatel, ta chudší zůstávala u náhrdelníků a ozdob, které se daly vytvořit ze snadno dostupných přírodních materiálů.

Velký rozkvět zažilo šperkařství ve velkých a bohatých městech v době pozdního středověku a renesance. Velmi oblíbenými šperky této doby byly prsteny, které sklízely úspěch jak u dam, tak i u pánů. K výrobě prstenů byly využívány broušené drahé kameny, díky nimž bylo na první pohled poznat, že byl jeho majitel zámožným měšťanem. Jak se během staletí móda šperků měnila, měnil se i způsob jejich výroby. I dnes se setkáváme s ručně vyráběnými šperky, kterým však konkuruje levnější průmyslová výroba, kdy jsou šperky odlívány a lisovány ve velkém množství.

Elegantní náušnice s mléčným kamenem Elegantní náušnice s mléčným kamenem Elegantní náušnice s mléčným kamenem

V dnešní době si z nabídky šperků vybere úplně každý. Pokud Vaše srdce prahne po značkových špercích, ručně dělaných nebo různě barevných, vždycky se pro Vás něco najde. K výrobě šperků se stále používají drahé kovy, ale i dostupnější bižuterní kovy, které jsou většinou kovovou sloučeninou několika prvků. Stále více se využívá broušené sklo, které je upravováno do těch nejrůznějších tvarů a barev. Na špercích můžete najít také rozličné přírodní kameny, které jsou u průmyslové výroby někdy nahrazovány syntetickými.

Darováním šperku, ať už náhrdelníku nebo prstenu, můžete vyjádřit svým blízkým lásku a fakt, že si jich vážíte. I v naší nabídce najdete šperky, které udělají radost nejedné slečně nebo paní. Náhrdelníky, náušnice, náramky, přívěsky nebo bohatě zdobené spony do vlasů. Mezi velmi oblíbené doplňky patří šperky s jistou symbolikou. Například náhrdelník s přívěskem kapky může být symbolem života, čistoty a dokonalosti, náušnice ve tvaru propletených delfínů zase mohou znázorňovat inteligenci a svobodu.

Náhrdelník s kytičkou Náhrdelník s motýlkem Náhrdelník s kytičkou

S náhrdelníky bychom mohli strávit celé odpoledne, protože jich existuje neskutečně velké množství. Pokud chcete někomu náhrdelník darovat, měli byste o dotyčném vědět alespoň pár drobností. Má rád výrazné věci, které k sobě okamžitě strhnou pozornostt nebo má rádši spíš jednoduché a nenápadné věci? Mohutný náhrdelník s ozdobným lankem určitě nebude úplně pro každého. To samé platí pro všechny ostatní šperky.

Také je dobré vědět, zda mají dámu šperky doplnit na nějaké slavnostní a společenské akci, nebo jestli budou její každodenní ozdobou. Většina šperků ve stříbrné a zlaté barvě se hodí pro obě příležitosti, s křiklavě barevnými doplňky by měl být člověk opatrnější, aby nakonec nepůsobily spíše rušivě. Elegantní náušnice se třpytivou kuličkou se budou skvěle hodit například na firemní večírek. Když si budete moct dovolit být trochu uvolněnější, můžete experimantovat i s barvami. A když budete chtít opravdu zapůsobit, LED náušnice ve tvaru hvězdy bude skvělým doplňkem na každou narozeninovou párty.

Náušnice s kulatým kamenem Náušnice s kulatým kamenem Náušnice s kulatým kamenem

Prstýnek s kamínky a motivem srdce se může zalíbit třeba i Vám. Při výběru prstýnku si však vždy dávejte pozor na přiložené informace o velikosti. S náhrdelníky a náušnicemi podobné potíže vzniknou jen těžko, ale když je prstýnek malý nebo příliš velký, jsou s tím akorát zbytečné komplikace. Na výběr je také z mnoha přívěsků, které mají ty nejrůznější tvary a délky. Bez problémů si tak můžete vybrat z velké řady květinových vzorů, vzorů s motýlky, srdíčky nebo zvířaty. 

Vintage náhrdelník ve tvaru sloníka Vám bude permanentně nosit štěstí, řetízek s přívěskem ve tvaru pandy Vás dostane svou roztomilostí a řetízek s přívěskem ve tvaru okousaného jablka Vás jednoznačně pobaví. Mnoho nápaditých šperků a ozdob si můžete prohlédnout v kategorii šperky.

Náhrdelník s přívěskem ve tvaru slona