Knoflíky nejen do šitíčka!

Knoflíky jsou v dnešní době naprosto běžnou součástí našeho každodenního života, ale bylo tomu tak vždycky? Skoro. Nejstarší zmínky o knoflíku pochází už z doby bronzové (2000 - 800 př. n. l.), kdy však neměl žádné prakické užití a byl pouze okrasnou dekorací. K výrobě jednoduchých knoflíků sloužily jen přírodní materiály - oblázky, kosti, mušle nebo kousky dřeva. Ke svému dnešnímu účelu se začaly knoflíky využívat ve 14. století v období gotiky, kdy zažily svůj největší rozkvět. Oděvy se do té doby musely složitě šněrovat, není se tak čemu divit, že jejich obliba rostla závratnou rychlostí. V období rokoka se na vesty a kabátce našívalo dokonce i přes padesát knoflíků. Mezi první, kdo takovou módu s knoflíky nosili, patřila samozřejmě bohatá šlechta, po níž následovali vojáci z jejích vojsk.

Spousta knoflíků je vystavena i v historických muzeích, kde můžete najít kousky staré i několik set let. Uniformní knoflíky hrály velkou roli i během válek, kdy zdobily uniformy vojáků. Knoflíky v dobách minulých zasahovaly i do politiky. Například v roce 1789 nechal zhotovit George Washington knoflíky pro svou politickou kampaň, což napodobil o několik desítek let později i Abraham Lincoln. Knoflíky v té době nepatřily k tomu nejlevnějšími zboží na trhu, ale to se s jejich přibývajícím množstvím začalo měnit.

170-knofliky-nejen-do-siticka

Dnes si můžete pořídit knoflíky v těch nejrůznějších barvách a velikostech. Knoflíky jsou vyráběny z různých materiálů jako je plast, sklo, kov nebo dřevo. Ani tvar knoflíků není striktně daný, takže se můžeme setkat například s knoflíky ve tvaru květů nebo s knoflíky ve tvaru srdíček. Žádnou raritou nejsou ani sezónně laděné knoflíky s vánočními motivy, které udělají radost především těm nejmenším, nebo dřevěné knoflíky ve tvaru sněhových vloček

Účel samotných knoflíků je všem dobře známý, ale ani zdaleka to není jejich jediné využití, ke kterému se hodí. Pokud máte fantazii a pár minut na přípravu, můžete si z knoflíků vytvářet pěkné dekorace, kterými si snadno a rychle vyzdobíte svůj domov. Jakmile doma máte lepidlo nebo kousky snadno dostupné lepící gumy, máte už prakticky vyhráno. Pak už to záleží jen na Vás a Vašich manuálních schopnostech.

Knoflíky nejen do šitíčka! Knoflíky nejen do šitíčka! Knoflíky nejen do šitíčka!

Já si jako dekoraci vybrala klasický dřevěný kolíček na prádlo, na který jsem za pomoci lepící gumy připevnila dřevěný knoflík ve tvaru srdíčka se zamilovanými nápisy. Tyto dřevěné knoflíky jsou zpravidla velmi lehké a proto se opravdu snadno přichytí k jakémukoliv materiálu. Lepící gumu seženete skoro v každém papírnictví a její použití je velmi jednoduché. Stačí si malinký kousek utrhnout a přiložit ji na požadovanou plochu, kterou chcete přilepit.

Knoflíky můžete vyzdobit i rámečky s fotkami svých blízkých nebo Váš pracovní stůl, který už nebude vypadat tak pochmurně, když k němu budete usedat. Svými výtvory pak můžete zkrášlit například pokojové květiny nebo pugéty, které chcete darovat svým blizkým. Každý může vymyslet něco originálního a udělat tím radost ostatním.

knoflík

Na své si u nás přijdou i milovníci zvířátek, kteří se nebojí být trochu extravagantní. K dispozici máme roztomilé knoflíky v podobě soviček nebo knoflíky ve tvaru ptáčků, které opět ocení především děti... V oděvnictví éra knoflíků rozhodně jen tak neskončí, i když jim dělají konkurenci zipy. Na přišití knoflíku není nic těžkého, stačí nit s jehlou provlíct knoflíkovými dírkami a přišít jej tam, kde potřebujete. Žádná věda!

Knoflíky nejen do šitíčka! Knoflíky nejen do šitíčka! Knoflíky nejen do šitíčka!