Máte rádi doplňky? Zkuste korálky!

Korálky a výrobky z nich jsou tu už od nepaměti, a když říkám od nepaměti, myslím to doslova. První korálky vytvářeli naši předkové již před 40 000 lety. Nešlo o žádné velmi propracované korálky, byly totiž vyráběny z přírodních materiálů jako jsou třeba oblázky, kosti, zuby, drápy nebo mušle. Favoritem ve výrobě korálků je ovšem sklo, po svém objevení zhruba 3 300 let zpátky, se z něj stal jeden z nejpoužívanějších materiálů na výrobu korálků. Ze skleněných korálků se ručně vyráběly šperky, které jsou často spojovány s Mezopotámií, Římským impériem nebo Egyptem, kde lidé věřili, že díky nošení korálků získají bohatství a moudrost.

Z historie korálků musím jednoznačně zmínit italské Benátky, které jsou známy právě výrobou korálků. Zhruba v 11. století se zde výrobě korálků začalo ve velkém věnovat mnoho zdejších sklářů. Velká část skláren však byla z bezpečnostních důvodů přesunuta z města na nedaleký ostrov Murano, kde se skleněné korálky vyrábějí dodnes.

Máte rádi doplňky? Zkuste korálky!

My už si můžete vybrat korálky těch nejrůznějších materiálů, velikostí a barev. Existují korálky z přírodních a syntetických materiálů. K výrobě přírodních korálků se využívá například jantaru, perel a těch nejrůznějších druhů barevných kamenů. Samozřejmě nesmíme zapomenout na korálky ze dřeva, nesmíme zapomenout na korálky ze dřeva které jsou k dispozici v nápaditých tvarech a provedeních. Korálky mohou být podlouhlé, tenké, kulaté, hranaté, silné, takže si vyberou i náročnější z Vás. Dřevěné náramky jsou oblíbené především pro svoji lehkost a přirozený vzhled. Velmi často se k jejich výrobě využívá santalové dřevo, které má léčebné vlastnosti.

K nejčastěji používaným syntetickým materiálům patří různé plasty, kovy nebo sklo. Tyto materiály se brousí do požadovaného tvaru a velikosti. Pořídit si tak můžete například korálky ve tvaru hvězdiček, které ze zdánlivě obyčejného náramku udělají rázem neobyčejný.

Máte rádi doplňky? Zkuste korálky! Máte rádi doplňky? Zkuste korálky! Máte rádi doplňky? Zkuste korálky!

Stejně jako u pletení náramků z gumiček, i v tomhle případě se fantazii meze rozhodně nekladou. Vlastně to ani nejde. Máte totiž na výběr ze stovek různých korálků, které můžete libovolně kombinovat a zdobit. K vlastní výrobě potřebujete zásobu korálků podle vlastního výběru, ohebný drátek nebo silnou nit. Využít můžete také silnějších bavlnek, Využít můžete také silnějších bavlnek, které lze barevně sladit se samotnými korálky. Vše záleží na průměru otvoru, který je v korálku vytvořen.

A pak přijde ta zábavná část. Pokud chcete šperk jen z jednoho druhu korálků, všechny je navlečete na drátek pro výrobu šperků a nic jiného neřešíte. Pokud chcete být kreativní, vyberte si barev nebo druhů víc, ty pak můžete při navlékání střídat. Docílíte tak velmi zajímavých vzorů a efektů. 

Máte rádi doplňky? Zkuste korálky! Máte rádi doplňky? Zkuste korálky! Máte rádi doplňky? Zkuste korálky!

Z korálků se dají vytvářet hotové divy. Náramky, náhrdelníky, náušnice, přívěsky,... Šikovným prstům v originálních nápadech nic nebrání. Čím více praxe s navlékáním korálků budete mít, tím bude výroba šperků jednodušší a rychlejší. Stačí se podívat na nějaké tutorial video, abyste viděli, co zkušení výrobci dokážou.

Ke skladování korálků můžete využít uzavíratelné sáčky, ve kterých jsou nejčastěji baleny přímo dodavatelem, ale pokud máte ve všem rádi pořádek, můžete si pořídit sadu deseti mini skleniček s korkovým uzavíráním nebo třeba plastový box s praktickými přihrádkami. Výroba šperků z korálků je také skvělou terapií, člověk může na chvíli vypnout a jen odpočívat. Jako bonus z toho pak má krásný šperk!