Foto a video příslušenství

Pokud patříte mezi fotografické a kameramanské nadšence, jistě budete souhlasit s tím, že samotný fotoaparát a kamera někdy nestačí. Občas je potřeba foťák či kameru připevnit na stativ či držák, protože k pořízení dobrého a kvalitního záběru zkrátka dvě ruce nestačí, jindy zase prší a otravné kapky Vám cákají přímo do objektivu. V tomto článku Vám představím šikovné příslušenství, které by se Vám mohlo v takových situacích hodit.

Kamery aneb Čím zaznamenávat obraz

Pokud ještě nevlastníte žádnou kameru, případně fotoaparát, který dokáže snímat video, můžete se po ní poohlédnout u nás. Pořídit si můžete například 5 Mpx sportovní kameru, která obraz snímá v 720p rozlišení. Tato kamera lze využít i k focení a dá se připevnit k helmě, řidítkům i do auta. Pro ty, kteří mají rádi minimalismus, tu je Mini DVR kapesní kamera, kterou si můžete pověsit na klíče, její rozměry jsou 5,2 x 3,3 x 1 cm. Další snadno skladovatelnou kamerou je Mini DV kamera, kterou se dají pořizovat fotky a která se pohodlně vejde do kapsy. Nedisponuje však mikrofonem, proto jsou videa bez zvuku.

Sportovní kamera 5 Mpx 720p LCD display Mini DVR kapesní kamera Mini DV kamera

Jak kameru připevnit

Když chcete kameru nebo foťák využívat při sportu, jen velmi těžko se s nimi manipuluje, protože máte plné ruce práce. Chytrou vychytávkou jsou držáky, kterými si můžete kameru připevnit třeba na řidítka kola nebo helmu. Vybrat si můžete rovnou z několika variant a jednoduše si pořídit tu, která Vám bude vyhovovat nejvíc - šroubovací držáky, klipy nebo přísavky,... je to jen na Vás.

Držák na kameru nebo fotoaparát na řidítka Držák na kameru nebo fotoaparát - klip Držák na kameru nebo fotoaparát s přísavkou

Příslušenství k fotografování

Velmi praktické jsou flexibilní stativy na digitální fotoaparáty. Určitě se Vám už stalo, že jste ve skupince přátel narazili na nějaké pěkné pozadí, u kterého jste se chtěli vyfotit, ale chtěli jste být na snímku všichni a nikde nebylo nic, na co by se dal foťák postavit. Tyto ohebné a snadno nastavitelné stativy můžete připevnit na nerovný povrch, stromy či plot. Klasický stativ například o výšce 127 cm je vhodný především pro plánované a dlouhé fotografování. Využít můžete i teleskopickou tyč, díky které budou Vaše fotky z výšky na úplně nové úrovni.

Flexibilní stativ na digitální fotoaparát Flexibilní stativ na digitální fotoaparát - gorila Stativ (tripod) 127 cm Teleskopická tyč pro fotografování z výšky (monopod)

Správné zacházení je klíčem

Každý samozřejmě chce, aby mu jeho fotoaparát nebo kamera vydržely co nejdéle. Napomoci tomu můžete i správným uchováváním. Pokud budete přístroje nosit volně v tašce, je dost pravděpodobné, že se to na nich dříve či později projeví. Ideální je pořídit si speciální brašnu, kterou bude mít foťák nebo kamera jen pro sebe. Pouzdra či brašny jsou vyráběny v těch nejrůznějších velikostech a barvách, takže si určitě každý přijde na své.

Brašna na fotoaparáty DSLR Brašna na fotoaparáty s popruhem přes rameno  Nylonová taška na fotoaparát - 3 barvy

Další chytré vychytávky

Ne vždy jsou podmínky pro focení ideální, ale i tak můžeme z fotografií vytěžit to nejlepší. Chytrou věcičkou je voděodolný kryt, pod který se vejdou i větší zrcadlovky s objektivy. Kryt ochrání Váš fotoaparát nejen před deštěm, ale i sněhem, štěrkem či pískem. Pokud u sebe nemáte žádnou brašnu nebo musíte mít objektiv neustále ve střehu, skvěle se hodí popruhy přes rameno, které jsou k dostání v několika atraktivních provedeních a barvách. A jestli patříte k těm, kteří fotí doma nebo v ateliéru, bude se Vám hodit i studiový fotografický deštník se stříbrnou odrazovou plochou, který Vám pomůže získat pro fotografie lepší světlo.

Profesionální voděodolný kryt na zrcadlovku Neoprenový popruh na fotoaparát - 5 barevných provedení Studiový fotografický deštník 80 cm

Už jste připraveni fotit a natáčet? Tak hurá do toho!