Webkamera dnes patří k běžnému vybavení každého počítače, ať už doma nebo v kanceláři. Probíhají přes ni pracovně založené konferenční hovory s lidmi, kteří mohou být klidně až na druhé straně světa. Můžete se bavit s přáteli, stejně tak se přes ni můžete seznámit s někým úplně novým. Komunikace webkamerou je o něco osobnější než ta psaná a to z jednoho prostého důvodu - svého společníka při konverzaci vidíte.

Webkamery s klipem

Většina nových notebooků má webkamery zabudované přímo, ale když přijde na stolní počítače, hodí se takové webkamery, které lze snadno a rychle přichytit. Snad nejjednodušší variantou jsou klipy a držáky, které se jen připevní například na monitor. Jsou skladné, obvykle celkem malé a dají se snadno schovat, když je delší dobu nepoužíváte.

Webkamera ve tvaru jablka s klipem pro připevnění na monitor - zelená Webkamera s klipem Webkamera s klipem - 2 barvy

Webkamery s nočním viděním

Velmi oblíbené jsou webkamery s nočním viděním, které, jak už název napovídá, zvládají snímat záběry i v noci. Tyto kamery jsou vybaveny přísvitem, který pomáhá promítat obraz v jasnějších barvách. Barvy sice nikdy nebudou stejné jako ve dne, ale kvalita záběru bude lepší. Čím více světla se v okolí kamery nachází, tím bude snímání kvalitnější. Samozřejmě také záleží na rozlišení kamery, které se může lišit.

Webkamera s nočním viděním, mikrofonem a klipem pro přichycení Webkamera s nočním viděním a mikrofonem - černá barva  Webkamera s nočním viděním a mikrofonem na flexi stojánku - modrá

Webkamery na stojánku

Dalším typem webkamer jsou webkamery na stojánku. Existuje velké množství jejich estetického provedení, stejně tak barevných variací. Mikrofon u tohoto typu může být stejně jako u ostatních vestavěný nebo volný. U některých modelů jsou stojánky flexibilní, takže si můžete výšku kamery libovolně nastavit podle potřeby. Velikosti těchto webkamer jsou velice rozličné.

Webkamera s mikrofonem na flexi stojánku - černo-černá Webkamera USB 5 Mpx 640 x 480 Webkamera s mikrofonem na flexi stojánku s přísavkou - černá

USB webkamery 

Dalším rozšířeným typem jsou USB webkamery, které se k počítači připojují USB kabelem. Manipulace s nimi je trochu komplikovanější, protože musíte USB nejdříve zapojit. U některých z těchto kamer není potřeba ani instalace, což může být výhoda, pokud chcete webkameru používat jen zřídka. Mikrofon je většinou zabudován přímo v modelu.

Webkamera s nočním viděním, mikrofonem a klipem pro přichycení - černá USB webkamera s mikrofonem - modrobílá Webkamera s nočním viděním - kovová

Mini webkamery

Miniaturní webkamery jsou díky své velikosti velmi praktické. Obvykle jejich velikost jen zřídkakdy přesahuje 8 cm na šířku, proto se snadno skladují, když je zrovna nepotřebujete. I u těchto modelů jsou nejčastěji mikrofony vestavěné. Díky své velikosti se dají připevnit i na starší modely notebooků, které ještě vlastní webkamerou nedisponují. U mini webkamer ve stojánku lze měnit úhel pohledu, jakým je obraz snímán, a některé jsou navíc otočné o 360°.

Zelená mini webkamera s mikrofonem g Mini webkamera s mikrofonem

Veselé webkamery

Říká se, že se fantazii meze nekladou, tím se řídí i výrobci webkamer, kteří jsou při jejich tvorbě velmi kreativní. Můžete tak narazit na webkamery těch nejrůznějších tvarů, velikostí a barev, které Vám budou ladit k interiéru pokoje. V dětech by mohla vzbudit nepředstíraný zájem například webkamera ve tvaru postavičky, která rozveselí každou místnost.

Webkamera s klipem pro připevnění na monitor - žlutá Webkamera ve tvaru postavičky - modrozelená na monitor Webkamera s klipem pro připevnění na monitor - bílošedá

Ještě nemáte vlastní webkameru? Rozhodně byste měli zvážit její pořízení!