placky

 

Placka neboli odznak je skvělý doplněk, který podtrhne jakoukoliv osobnost. Pomůže vyjádřit názor, aniž by bylo něco vysloveno nebo jen stylově doplní outfit. Jednoduše se přišpendlí na jakoukoliv část oblečení. Klasikou je mikina, bunda, tričko nebo batoh. Originalitě se však meze nekladou a dá se připnout i na šátek, čepici nebo třeba kočárek. Možností je nespočet, jen si vybrat! Všechny je naleznete v kategorii Originální placky.

 

Jak připínací placka vznikla?

První klasické placky se špendlíkem byly vyrobeny v USA roku 1896 původně jako alternativa k medailonkům, přívěškům a odznakům, které byly nákladnější na výrobu. Zasloužila se o to firma Whitehead & Hoags z New Jersey, která začínala výrobou nášivek na bundy především pro armádu. Původní placky o průměru kolem 25mm byly něco jako vylepšené knoflíky a byly vyráběny podobným způsobem. V roce 1869 John Wesley Hyatt vynalezl celuloid, což je odolný termoplastický materiál, který je dost pevný, aby se dal mechanicky vyrážet. Přesto až v roce 1896 společnost Whitehead & Hoag vylepšila své látkové odznaky výměnou látky za celuloid, a tak vznikly první placky, jak je známe dnes.

velikost 1velikost 2   velikost 3                velikost 4

 

Šířily se jako vlna

Dnešní výrobci vyrábějí placky stejným způsobem, ale z lehce odlišných materiálů a s bezpečnějším uzavíráním. Zpočátku byly placky používány k propagaci sportovců, herců a politiků. Byly dávány jako reklamní dárek třeba při koupi krabičky cigaret. Bylo možné je levně vyrobit, levně koupit a byl to vynikající propagační materiál. Dnešní popularita placek se datuje zpětně k šedesátým a sedmdesátým létům dvacátého století, kdy byly používány studenty, hippies a hudebníky jako symbol protestu. John Lennon je miloval, a od té doby je prostě cool nosit placky. Příchod Sex Pistols a punku v roce 1976 udělal z placek nezbytnou součást módního sebevyjádření. V další dekádě lidé po celém světě projevovali svou náklonnost kapelám, hudbě, názoru na svět, nebo čemukoliv jinému nošením jedné nebo více placek.

 

Love or hate?

Pozitivními plackami I love ukážete na čem Vám záleží, co máte rádi, ba dokonce milujete. V oblibě můžete mít naprosto cokoliv. Opakem jsou placky I hate, které Vám pomohou vyjádřit nespokojenost nebo vztek. V případě, že Vaše trpělivost přetéká a jste maximálně naštvaní, jsou naprosto ideální... Možná se tak vyhnete zbytečným hádkám a páru upustíte tím, že si placku připnete na dobře viditelné místo.

I love pivoI love musicI love meI hate MondaysI hate my boss

 

Hesla a citáty

Často ztrácíte motivaci a jste smutní? Najděte si placku, která Vám vždy ukáže jak s úsměvem pokračovat dál. Výstižnými a jednoduchými slogany můžete inspirovat ostatní a ukázat jim svůj postoj k životu.

never say neverbojuj za to, čemu věříšone world, many storiesúsměv je nejlepší make-up

 

Hravé obrázkové odznáčky

Pokud Vás textové zdělení unavují a chcete něco jednoduchého, budou pro Vás ideální čístě obrázkové placky. Nezapomněli jsme ani na děti, které budou jistě nadšené z krásné edice zvířátek. Můžete je připnout třeba na kočárek.

houslový klíčedice zvířátka- dráčekandroidedice zvířátka- tygříksmile

 

Odlehčete náladu

V případě, že se rádi smějete a bavíte ostatní, určitě by Vám neměla nějaká veselá placka chybět. Vybrat si můžete z mnoha úderných motivů.

nekraďtegame overzapni mozekbest friends

 

Módní výstřelky

Každá doba přináší mnoho různých trendů. Nyní je velmi populární přesvědčovat okolí o své identitě. Například Trust me I´m a Jedi master. Zda uvěříte je čistě na Vás a mnoho lidí to jistě pobaví. Dalším hitem je Keep calm and be happy také v mnoha podobách, které Vás hodí do klidu. A samozřejmě nesmí chybět výstřelky typu Jedu bomby!

jedu bombyjedisexykeep calm

 

Ukaž každému s kým má tu čest!