Pestrobarevné růže

Každý správný zahrádkář se nemůže dočkat, až si s prvními jarními dny začne opečovávat zahrádku a zasazovat semínka a sazeničky, ze kterých vzejde nejen výborná zelenina a ovoce, ale i okrasné květiny. Mezi našimi zákazníky je spousta zahrádkářů a tak není divu, že kategorie Semínka slaví úspěch. Zejména netradičně zbarvené plody a květy si vyžádaly největší pozornost.

 

Netradičné zbarvené růže vyvolaly zvědavost snad v každém z nás. Klasické bílé, růžové, červené, oranžové či žluté růže jsou běžně k vidění okolo nás, ale taková černá, fialová, zelená či dokonce vícebarevná hned tak někde nekvete. A přitom by mohla, a to přímo na Vaší zahrádce.

Fialová růžeČerná růžePestrobarevná růžeZelená růže

 

Zájem o tyto květiny sebou přinesl i spoustu zajímavých dotazů. Nejčastěji jste se nás ptali jak vypěstovat růži ze semen. Tradiční řízkování růží je známou formou pěstování, ale lze je také vypěstovat ze semínek. Pravdou je, že to bude trochu náročnější, ale za výsledek to určitě stojí. Prostudovali jsme několik návodů, jak růže ze semínek vypěstovat, abychom Vám mohli poskytnout základní informace. 

Ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší. Než semínka růže vyklíčí, trvá to rok až 18 měsíců. Pokud tedy pár dní po vysetí nevidíte, že by se něco drobného zelenalo, nezoufejte. Jejich čas teprv nadejde. 

Nejprve se doporučuje vložit semínka do substrátu, zabalit do igelitu a uschovat asi tři měsíce v ledničce. Pro tuto stratifikaci je vhodné použít písek či rašelinu. Důležité je, aby substrát dobře jímal vodu. Někteří pěstitelé prý semínka lehce načnou velmi ostrým předmětem, aby docházelo k lepší výměně vody. Vhodné je provádět stratifikaci přes zimu a poté na jaře vysévatt do připravené půdy, kterou je potřeba poté neustále kypřit, aby byla lehká a rostlina si tak mohla razit cestu pro rovný stonek. Některé zdroje dále doporučují semena před vysetím naložit na 24 hodin do vody či přes noc nechat zahřát na 70 - 75°C, avšak teploty nad 80°C by již ukončily jejich klíčení, což by bylo nežádoucí. 

Během horkých dní, kdy sluneční paprsky mají velkou sílu, zastiňte místo se semínky. Pravidelné zavlažování a hnojení by mělo být samozřejmostí. Pěstování růží vyžaduje trpělivost a praxi, proto po prvním neúspěchu neztrácejte naději. Zkuste vzít více semínek a lehce obměňovat způsoby jejich pěstování, abyste zjistili, který Vám vyhovuje nejvíce.

Věříme, že se Vám podaří vypěstovat krásné květiny, které budou zdobit Vaši zahrádku.